FC Utrecht’s vaandelteam gaat zondag op bezoek bij AZ. In het AFAS Stadion gaat de bal daar die dag om 14.30 uur rollen. FCUtrecht.nl sprak in aanloop naar de partij in Alkmaar met trainer/coach Erik ten Hag.

De 3-1 zege van afgelopen weekend op sc Heerenveen was een even overtuigende als verdiende. Ja, de Friezen hadden vaker de bal. Maar de Utrechters gingen met hun deel van het balbezit veel efficiënter en zorgvuldiger om. Defensief stond het aardig, aanvallend lukte het de Domstedelingen met regelmaat een vuist te maken. “We hebben weer een stap vooruit gezet ten opzichte van Vitesse-uit”, aldus Ten Hag. “Aan de bal, bijvoorbeeld, waren we beter. Maar we kunnen nog veel beter.”

Een ordentelijke partij
“In de eerste helft van de wedstrijd tegen sc Heerenveen was de organisatie in het aanlopen, druk leggen op de bal niet altijd even goed. Maar na de rust hebben we compact en georganiseerd gespeeld”, oordeelde de oefenmeester van de Utrechters. “Defensief hebben we tegen sc Heerenveen een ordentelijke partij weggezet. Daarop willen we nu voortborduren tegen AZ.”

‘Veel voetballend vermogen’
De twee letters zijn gevallen; nummer 1 en nummer 26 van het alfabet; deze keer gebruikt om de afkorting Alkmaar Zaanstreek te duiden. “AZ is een ploeg die, net als sc Heerenveen, beschikt over veel voetballend vermogen. En waar wij in de voorbije periode bepalende spelers als Simon Makienok, Wout Brama en vervolgens Anouar Kali zagen wegvallen, is AZ dat overkomen met Calvin Stengs en Marko Vejinovic”, ziet Ten Hag gelijkenissen.

Strieder steeds beter
Bij FC Utrecht is Rico Strieder terug van weggeweest. Je ziet hem met de week groeien, qua prestaties dan toch zeker. “Hij zal van wedstrijd tot wedstrijd beter gaan worden”, voorspelt Ten Hag. “Rico is, zoals ik hem al vaker heb genoemd, het cement tussen de stenen. Je ziet dat we, na zijn terugkeer, defensief ook beter zijn gaan spelen.”

‘We doen niet aan concessies’
In de persoon van Strieder is één van de vier middenvelders genoemd uit de Utrechtse basisformatie van afgelopen weekend. Veel klasbakken in de selectie, een beperkt aantal startplekken. Neem nu Urby Emanuelson en Yassin Ayoub. Twee kwaliteitsspelers. “De uitdaging is: hoe kun je hen samen in een team laten spelen, zonder concessies te doen; want daar doen we niet aan. Tegen sc Heerenveen hebben wij gekozen voor een bepaalde invulling maar dat kan ook positioneel op een andere manier worden ingevuld”, omschrijft Ten Hag één van de puzzels die hij met zijn staf en team te leggen heeft.

Stabiliteit is het toverwoord
“Het gaat om stabiliteit”, vervolgt Ten Hag. “Tot en met maart, april gaat het nu om het vergaren van zoveel mogelijk punten, zodat we ons op een zo goed mogelijke manier positioneren. Daarin is het belangrijk aandacht te schenken aan de ontwikkeling van het team en de speelwijze. Daar zijn we nu mee bezig.”