FC Utrecht kon het vanmiddag (zondag) niet bolwerken tegen AZ. In Alkmaar liepen de Utrechters tegen een nederlaag aan: 3-0. FCUtrecht.nl schoof aan bij de persconferentie die na afloop van de partij werd belegd in het AFAS Stadion en schreef mee met de analyse van trainer/coach Erik ten Hag.

“De basis van alles is de wil”, vertelde Ten Hag in een goedgevulde mediazaal in Alkmaar. “Ik had voorafgaand aan deze wedstrijd tegen de ploeg gezegd: de ploeg die het meeste wil vandaag, gaat winnen.”

Ten Hag constateerde dat het de Alkmaarders waren die meer spirit toonden. “Dat zag je direct, bij een van de eerste momenten. Vanaf dat moment nam AZ het initiatief en daarna liepen we 25 minuten achter ze aan. Ze konden makkelijk tussen de linies spelen en achter onze laatste linie komen. AZ kreeg kans op kans. Dan mag je eigenlijk blij zijn dat het na dertig minuten nog maar 1-0 is”, vertelde de oefenmeester van de Utrechters.

“In de rust heb ik gezegd: ‘AZ heeft ons in leven gelaten, profiteer daarvan. Maar je zult een andere instelling aan de dag moeten leggen, weerbaarheid moeten tonen en moeten vechten.’ Dat heb ik vandaag niet gezien. Na de 2-0 van AZ was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. De slotsom is dat AZ meer dan verdiend heeft gewonnen.”

Aanvaller Jean-Christophe Bahebeck moest na een uur spelen van het veld vanwege een blessure. De ernst daarvan is op dit moment nog niet duidelijk, zo zei Ten Hag. “In een wedstrijd waar veel tegenzit, krijg je vaak tikken. Naar het zich aanziet is Jean-Christophe ernstig geblesseerd. Hoe ernstig, dat weten we nu nog niet. Dat zullen we de komende 24 uur bekijken, om er vervolgens een mededeling over te doen.”