FC Utrecht pakt de competitiedraad, na een weekend zonder Eredivisievoetbal, morgen (zaterdag) op tegen sc Heerenveen. Het duel met de Friezen begint in Stadion Galgenwaard om 20.45 uur. In aanloop naar de partij sprak FCUtrecht.nl met trainer/coach Erik ten Hag.

Verdediger Dario Dumić kwam met de nationale ploeg van Bosnië-Herzegovina in actie in de WK-kwalificatieduels met België en Estland. De fysiek sterke verdediger liet daarbij een goede indruk achter, scoorde zelfs tegen de Rode Duivels. “Hij is energiek en met veel zelfvertrouwen teruggekeerd van zijn interlandverplichtingen”, zegt Ten Hag desgevraagd. “Dat hij anderhalve wedstrijd heeft gespeeld, is prima. Dat de nationale ploeg van Bosnië-Herzegovina het eindtoernooi niet haalde, was natuurlijk ook voor Dario een teleurstelling. Maar hij was tevreden over de prestatie die hij zelf had neergezet.”

Spel aan de bal
Zoeken naar de balans, dat is bij FC Utrecht op dit moment misschien wel de voornaamste uitdaging. Goed verdedigen kan de ploeg, getuige de clean sheets deze jaargang. Goed aanvallen kan het Utrechtse team ook, zo wijzen de statistieken uit. Kijk de schoten op doel en scoringskansen er maar op na. Nu is het zaak aan de bal weer met flair te spelen, en rendement te halen uit het balbezit. “Tegen PSV was ons spel aan de bal, tijdens de eerste helft, erg goed. Daarna volgde anderhalve wedstrijd (de tweede helft van PSV-thuis en vervolgens Vitesse-uit, red.) waarin het aan de bal niet overhield, wat we lieten zien. We maakten daarbij te veel technische fouten”, legt Ten Hag de vinger op de zere plek. “Nu zoeken we naar oplossingen. Tijdens de trainingen ligt de nadruk op heel veel verschillende accenten, en zeker ook op ons spel aan de bal.”

‘We dwingen het resultaat onze kant op’
De duels met Vitesse en VfL Wolfsburg, dat FC Utrecht vorige week in een oefenpartij trof, zorgden voor perspectief. Namelijk: verdedigend was het in beide partijen aan Utrechtse zijde prima in orde. “De defensieve teamfunctie is de basis van succes, en die teamfunctie was goed in de duels in Arnhem en Wolfsburg. We zijn op de goede weg en de spelersgroep is heel fris teruggekeerd op Sportcomplex Zoudenbalch na de interlandbreak”, zei Ten Hag. “Maar: de waarheid ligt op het veld. Dáár moet het morgen gebeuren. Uit zeer veel statistieken blijkt dat we op koers liggen en ik heb er vertrouwen in dat we dat gaan terugzien op het veld. We dwingen het resultaat onze kant op.”

Labyad een vraagteken
Op de langdurig geblesseerde spelers Simon Makienok, Patrick Joosten en Anouar Kali na, beschikt Ten Hag over een fitte spelersgroep. “Al staat achter de naam van Zakaria Labyad voor het duel met sc Heerenveen nog wel een vraagteken”, aldus de Utrechtse oefenmeester. Labyad verliet vandaag voortijdig de training en of hij sc Heerenveen-thuis haalt, moet nog blijken.