FC Utrecht speelde vanmiddag (woensdag) een vriendschappelijke wedstrijd tegen VfL Wolfsburg. Onder de rook van de Volkswagen Arena liepen de Utrechters tegen een 2-0 nederlaag aan. In de catacomben van het stadion sprak FCUtrecht.nl over de partij met trainer/coach Erik ten Hag.

“Verdedigend hebben we het weer op orde”, concludeerde Ten Hag, die zijn team solide zag spelen, net als afgelopen zondag in Arnhem tegen Vitesse. “Er staat een ploeg die compact staat, die consequent aanloopt, die goed de momenten herkent om druk te zetten. De wedstrijd van vandaag was een heel goede test, ook wat dat betreft. Want als je dat tegen een tegenstander als VfL Wolfsburg niet doet, spelen ze er onderuit en krijgen ze kansen. We hebben vandaag bijna niets toegelaten”, constateerde de oefenmeester van de FC uit de Domstad.

VfL Wolfsburg bleek een sterke ploeg, die bovendien in staat was er heel snel uit te komen. Voortdurende alertheid was een vereiste. “Een aantal keer ontbrak de consequentheid, en dan spelen ze er onderuit. Dat zijn echte leermomenten. Zulke tegenstanders komen we in de Eredivisie niet tegen. Dan is het juist goed om dit soort leermomenten mee te nemen”, stipte Ten Hag de waarde van een oefenpot in Wolfsburg aan.

FC Utrecht speelde zo’n veertig minuten met een man minder, nadat Edson Braafheid na een opstootje een rode kaart werd voorgehouden. “Natuurlijk speel je veel liever een hele wedstrijd elf tegen elf. Met tien tegen elf kom je meer onder druk te staan. Het was zonde dat we snel nadat we met een man minder kwamen te spelen, een goal incasseerden. Dat mag eigenlijk niet gebeuren. Juist in zo’n fase, kort na zo’n gebeurtenis, moet je scherp en alert zijn en de wedstrijd controleren. Dat deden we niet.”

“In de eerste helft hebben we goed verdedigd. Over ons spel aan de bal was ik niet helemaal tevreden; ik vind dat het dynamischer moet en dat we meer spelverplaatsingen moeten maken”, zei Ten Hag. “We hebben deze competitie al heel goed voetbal laten zien, en daar moeten we zo snel mogelijk naar terugkeren. Zonder het verdedigende aspect uit het oog te verliezen.”

“Deze dagen zijn vruchtbaar geweest”, concludeerde Ten Hag tot slot.