FC Utrecht heeft aan het uitduel met Vitesse een punt overgehouden. De Utrechters kwamen halverwege de tweede helft in GelreDome op voorsprong dankzij een jubileumdoelpunt van Cyriel Dessers, maar konden er maar kort van genieten. Invaller Mason Mount bepaalde de eindstand in Arnhem op 1-1.

Het is het allereerste schot op doel van FC Utrecht. En het geeft, halverwege de tweede helft, direct aanleiding tot juichen. Na een mispeer van Zakaria Labyad komt de bal voor de voeten van Gyrano Kerk, die met een hakje hoopt Vitesse-keeper Remko Pasveer te verrassen. Het verrassingselement wordt pas écht groot als Cyriel Dessers vervolgens ook nog een zetje geeft aan de bal. Pasveer geklopt, de bal in het doel: 0-1 voor FC Utrecht.

De duizendste
Dessers heeft zichzelf met zijn treffer direct een plekje verworven in de geschiedenisboeken van GelreDome. De Belgische aanvaller maakt namelijk de 1000ste Eredivisietreffer in de Arnhemse sport-, theater- en muziektempel. Een aardig weetje, en een geweldig iets als het tot een driepunter zou leiden.

Mount maakt gelijk
Maar dat doet het doelpunt van Dessers niet. Zeven minuten nadat de Belg het door 489 FC Utrecht-supporters bevolkte uitvak heeft laten juichen, moet de ploeg van trainer/coach Erik ten Hag namelijk incasseren. Thomas Bruns bereikt met een voorzet invaller Mason Mount, die met zijn eerste balcontact de 1-1 op het bord zet.

Geen pijn doen
Vitesse - FC Utrecht, editie 2017/2018 dan toch zeker, is een wedstrijd waarin beide ploegen elkaar te weinig pijn kunnen doen om tot een winnaar te komen. FC Utrecht produceert één schot op doel en haalt daar het meeste uit; Vitesse is met vier schoten op doel iets vaker gevaarlijk, maar is beduidend minder efficiënt dan de Domstedelingen.

Tijd voor interlandvoetbal
Eredivisievoetbal is er komend weekend niet. Het is immers weer tijd voor (jeugd)interlands. De sterkste voetbalcompetitie van Nederland wordt hervat op zaterdag 14 oktober. Dat is ook de dag waarop FC Utrecht’s vlaggenschip weer in actie komt: het ontvangt die dag sc Heerenveen in Stadion Galgenwaard.

Vitesse - FC Utrecht 1-1 (0-0)
69. Cyriel Dessers 0-1
76. Mason Mount 1-1

Gele kaarten: Alexander Büttner, Guram Kashia (Vitesse), Zakaria Labyad, Robin van der Meer (FC Utrecht).

Toeschouwers: 15.432.

Scheidsrechter: Björn Kuipers.

Opstelling Vitesse:
Remko Pasveer; Fantaky Dabo, Guram Kashia, Matt Miazga, Alexander Büttner; Thulani Serero, Navarone Foor (90+1. Charlie Colkett), Thomas Bruns; Milot Rashica, Tim Matavz (66. Luc Castaignos), Bryan Linssen (74. Mason Mount).

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Dario Dumić, Willem Janssen, Robin van der Meer (83. Mark van der Maarel); Rico Strieder (64. Urby Emanuelson), Sander van de Streek (83. Matty Willock), Yassin Ayoub, Zakaria Labyad; Gyrano Kerk, Cyriel Dessers.