In het midweekse oefenduel dat FC Utrecht speelde tegen VfL Wolfsburg, was het de ploeg uit de Bundesliga die aan het langste eind trok. De Duitsers maakten het verschil nadat FC Utrecht’s elftal een tiental was geworden: 2-0.

Is het een aaneenschakeling van kansen, schoten en spectaculaire saves? Nee, dat is de oefenpartij tussen VfL Wolfsburg en FC Utrecht niet. Maar aangenaam om naar te kijken, dat is het treffen tussen de Duitse Bundesligaploeg en de Nederlandse Eredivisionist zeer zeker wel. Het spel gaat snel, de bal ligt geen seconde stil. Het gaat van links naar rechts, van voet tot voet. Mooi. En dat alles op een veld zo fraai, dat zelfs Dick Jaspers erop zou kunnen spelen. Plezierig.

Minuten maken, kans pakken
Leerzaam, dat is de partij ook zeer zeker. Oefenmeester Erik ten Hag neemt in zijn basisformatie onder anderen Ramon Leeuwin, Robin van der Meer, Matty Willock en Lukas Görtler op. Spelers die wedstrijdminuten goed kunnen gebruiken en genegen zijn zich, tijdens deze kans, van hun beste kans te laten zien; net als ook doelman Nick Marsman en verdediger Giovanni Troupée bijvoorbeeld.

Tien tegen elf
Als na de zoveelste knoeperd van een overtreding van VfL Wolfsburg-captain Maximilian Arnold de vlam in de pan slaat, krijgt de partij een wending. Namelijk: FC Utrecht moet met tien man verder; Edson Braafheid wordt door arbiter Harm Osmers van het veld gestuurd. Veertig minuten zijn er dan nog te spelen, 0-0 is de stand. En dan entert FC Utrecht een nieuwe leerfase; in het kader van: van de nood een deugd maken. Die leerkans? Dat is spelen met tien tegen elf. Omgaan met die situatie.

Osimhen en Hinds vinden het net
En dat doet FC Utrecht alleraardigst. Al kunnen de Utrechters niet voorkomen dat in de Autostadt tegen een nederlaag wordt aangelopen. Een kanonskogel van Kaylen Hinds bepaalt de eindstand halverwege de tweede helft op 2-0, nadat een kwartier eerder het al 1-0 is geworden door een rake kopbal van Victor Osimhen.

Les geleerd
FC Utrecht wordt met tien man een enkele keer gevaarlijk, maar krijgt de bal er tegen de in puike vorm stekende Bundesligist - VfL Wolfsburg is drie speeldagen zonder nederlaag; en in die reeks zit onder meer een 2-2 gelijkspel uit tegen FC Bayern München - niet in. Les geleerd, wijzer geworden, klaar om door te pakken de komende periode op Sportcomplex Zoudenbalch in Utrecht. Daar, maar dan natuurlijk in Stadion Galgenwaard, komt sc Heerenveen op zaterdag 14 oktober op bezoek.

VfL Wolfsburg - FC Utrecht 2-0 (0-0)
56. Victor Osimhen 1-0
70. Kaylen Hinds 2-0

Gele kaart: Matty Willock (FC Utrecht).

Rode kaart: 51. Edson Braafheid (FC Utrecht).

Toeschouwers: 200.

Scheidsrechter: Harm Osmers.

Opstelling VfL Wolfsburg:
Max Grün; William, Robin Knoche (77. Elvis Rexhbecaj), Joshua Guilavogui (68. Paul Verhaegh), Sebastian Jung; Maximilian Arnold (59. Ignacio Camacho), Yannick Gerhardt (77. Jan Neuwirt); Marvin Stefaniak, Kaylen Hinds, Paul-Georges Ntep (77. Murat Saglam); Victor Osimhen (77. Blaz Kramer).

Opstelling FC Utrecht:
Nick Marsman; Giovanni Troupée (77. Mark van der Maarel), Ramon Leeuwin, Edson Braafheid, Robin van der Meer; Rico Strieder (59. Willem Janssen), Matty Willock (81. Odysseus Velanas), Urby Emanuelson (83. Sylla Sow), Yassin Ayoub (62. Sean Klaiber); Gyrano Kerk (67. Cyriel Dessers), Lukas Görtler.