FC Utrecht O19 heeft zichzelf een slechte dienst bewezen door gisteravond (vrijdag 13 oktober 2017 - de wedstrijd werd een dag vervroegd vanwege midweekse verplichtingen van Feyenoord O19 in de CL) in Rotterdam met 1-0 van Feyenoord O19 te verliezen. 

Het beeld van de eerste helft van de wedstrijd was vrij eenzijdig: een dolend FC Utrecht dat niet vooruit durfde te voetballen, geen lef toonde. Aan de andere kant een kansen verprutsend Feijenoord, dat zich met het rijke aanbod geen raad wist en anders wel doelman Fabian de Keijzer op zijn weg vond. Al na 12 minuten spelen hield de goalie zijn ploeg op de been met een uitstekende redding. Dat het spel zich voornamelijk af op Utrechtse helft afspeelde laat zich dus raden. 

Maar gezegd mag ook worden dat de bezoekers het allemaal over zichzelf af riepen. Kort gezegd: het liep niet. Kwam dat nu omdat Feyenoord de tegenstander was? Of heeft de ploeg, na een fraaie serie van 4 gewonnen wedstrijden, al zijn kruit al verschoten? Het is het ongrijpbare in de sport. Feit is, dat er vanavond niemand was die opstond en de ploeg bij de hand nam om de kansen te doen keren. Gek eigenlijk, want dat zou je wel mogen verwachten van spelers die regelmatig worden geselecteerd om het op een hoger niveau te laten zien. Of dat nu om een Master Training met de talenten van de club gaat of een Oranje selectie betreft. Terecht dat trainer Robert Wijnands na afloop vooral die groep spelers op hun verantwoordelijkheden aansprak.

In het eerste bedrijf was  Utrecht bij welgeteld 2 gelegenheden gevaarlijk: in de 20e minuut kon Dereck Darkwa doorkomen en in de 35e minuut was daar (eindelijk) iets wat op combinatievoetbal leek. Aan het einde van het vloeiende samenspel tussen Dehninio Muringen, Dereck Darkwa en Mohamed Mallahi schoot laatstgenoemde hoog over. Daar had misschien meer in kunnen zitten als er andere keuzes gemaakt werden. Verder was over de eerste helft niets noemenswaardigs te vermelden.

In de rust, terug in de kleedkamer, was trainer Robert Wijnands duidelijk in zijn praatje. En hij stuurde zijn spelers weer naar buiten en drukte hen op het hart vooral die o zo belangrijke eerste 10-15 minuten na de hervatting geconcentreerd te blijven, goed door te komen. Maar er was niemand die zich daar maar iets van aantrok, zo bleek al snel.

Drie minuten na de hervatting kon Feijenoord vanaf de rechterkant vrij eenvoudig opkomen. De lange voorzet belandde bij de 2e paal, waar de helemaal vrijgelaten Joël Zwarts dankbaar binnen knikte. Daar zag het er verdedigend niet goed uit. Hoe kom je dan uit de kleedkamer?

Het was het sein voor Wijnands om aanvallend te wisselen. Dino Janssen moest het veld ruimen en in zijn plaats kwam Sep Swijghuisen. En het moet gezegd. Vanaf dat moment kwam de ploeg aanvallend meer aan voetballen toe. Het leverde een aantal mogelijkheden op, zeker nog geen kansen, maar het verliep een stuk beter. Daarbij: Feyenoord was nog lang niet zeker van de winst. De Rotterdamse ploeg werd, naarmate de 2e helft verstreek, steeds onrustiger bij het verdedigen van de voorsprong. Verder dan een schot buitenkant paal kwam de thuisploeg niet meer.

FC Utrecht had nog twee kansen. Rayan el Azrak, terug na lang blessureleed, haalde een paar keer verwoestend uit maar zijn schoten troffen geen doel. Net naast en net voorlangs. Dan was er nog een grote kans in de slotfase, maar die werd afgevlagd wegens buitenspel. Uiteindelijk won Feyenoord met het kleinst mogelijke verschil en bleven de 3 punten op Varkenoord. 

Trainer Wijnands, in de nababbel:"In de eerste helft hadden wij het geluk dat Feyenoord ondanks de vele kansen niet kon scoren, maar daar konden wij in het 2e bedrijf niet van profiteren. Ik bedoel: als het lang 0-0 blijft kan het ook zomaar onze kant opvallen, nietwaar? Ja, en als je dan ziet hoe dat doelpunt van Feyenoord wordt weggegeven, zo snel na de hervatting! Man, daar wordt je niet vrolijk van. Wij zijn slecht uit de kleedkamer gekomen en startten de 2e helft zo dramatisch! Maar goed, dan blijft het vervolgens lang 1-0 en dan zie je Feyenoord toch wat onzeker worden, ook al omdat er na de wissels door ons veel meer vooruit gevoetbald werd. Maar we zijn niet in de positie geweest om de trekker over te halen. De weinige kansen die je dan krijgt, ja die moet je dan wel weten te benutten. Het mocht helaas niet zo zijn. Wij hebben van ons zelf verloren".

Feyenoord O19 - FC Utrecht O19 1-0
48. 1-0 Joël Zwarts

FC Utrecht O19
Fabian de Keijzer, Sylian Mokono (60. Mark Pabai), Dehninio Muringen, Tommy St Jago, Gabriël Culhaci, Benis Belesi (60. Tanay Uzan), Mohamed Mallahi, Stijn Schilder, Dereck Darkwa, Jayden Macnack (75. Rayan el Azrak), Dino Janssen (54. Sep Swijghuisen).

De spelers krijgen de komende dagen de tijd om het hoofd leeg te maken en zijn een paar dagen vrij. Vanaf donderdag 19 oktober komen ze weer bij elkaar en a.s. zaterdag (21 oktober) wordt een vriendschappelijk duel afgewerkt met Almere City O19. De wedstrijd wordt gespeeld op Sportcomplex Zoudenbalch en begint om 13.00 uur.