FC Utrecht O19 had vandaag een belangrijke partij af te werken tegen sc Heerenveen O19. Voorafgaand aan de wedstrijd hadden de gasten 9 punten en de thuisploeg 12. Dus de winnaar van vanmiddag zou sowieso goede zaken doen. De punten bleven in Utrecht waardoor O19 haar positie op de ranglijst verstevigde. 

Voor de nieuwkomers: de competitie van O19 valt uiteen in 2 delen. Voor de winterstop worden, in een halve competitie, 13 wedstrijden gespeeld. De 1e 8 teams van deze reeks spelen na de winterstop een hele competitie (14 wedstrijden) om het kampioenschap. De overige 6 spelen, samen met 4 ploegen uit de 1e divisie, ook een hele competitie. Daarvan kunnen 6 teams een plek verdienen in de eredivisie van het seizoen 2018/2019. 

Het opgekomen publiek van vanmiddag zag een thuisploeg met 2 gezichten. Voor de rust was het slordig en daardoor onzorgvuldig. Na een goede start sloop dat er al rap in. Balbezit duurde nooit lang. In de 1e helft waren er mogelijkheden op, maar geen kansen. sc Heerenveen kon daar weinig tegenover zetten. De ploeg voetbalde voorzichtig, leunde naar achteren, loerend op de counter, maar was niet echt gevaarlijk.

In de 35e minuut zorgde Marcello Beuker voor de nodige opwinding, doordat hij op snelheid een sliding inzette maar hij kwam te laat. Zijn tegenspeler, Dehninio Muringen, was hem net te snel af en moest dat bekopen met een forse overtreding op zijn enkel. Hij kon niet verder. De rode kaart die de goed leidende arbiter Zandbergen voor Beuker trok was niet meer dan terecht.

Bij de rust was de stand nog 0-0. Terug in de kleedkamer hamerde trainer Robert Wijnands er op om vooral geduldig te blijven. Spelen tegen 10 man is nu eenmaal lastiger dan tegen 11, nietwaar? En die boodschap werd heel goed opgepakt. Want meteen na de hervatting zetten de Utrechters over de linkerkant een aanval op, die uit het boekje kwam. Een strakke pass op Gabriel Culhaci, die de ruimte voor hem goed benutte en op zijn beurt ook strak voor gaf. Daar hoeft een spits als Dereck Darkwa alleen maar tegenaan te lopen. En dat deed hij dan ook. Hij rondde bekwaam af.

Het 2e bedrijf speelde zich voornamelijk af op de helft van Heerenveen. En dat betaalde zich uit, want in de 73e minuut was het weer Dereck Darkwa die doortastend handelde en binnenschoot. Even daarvoor lukte dat Sep Swijghuisen nét niet. 

Heerenveen zette nog een keer aan voor een slotoffensief. Aan het einde van een lange aanval wist Emil Frederiksen uiteindelijk nog voor de gasten te scoren. Dat liet de thuisploeg zich gebeuren en het was terecht dat trainer Wijnands op de bank van kleur verschoot. Het zou toch niet?

Nee, het zou toch niet. Want met een fijne steekpass bereikte invaller Rayan el Azrak Mohamed Mallahi. Mallahi was de heel wedstrijd al op zoek naar zijn doelpuntje en werd nu prima in stelling gebracht. Hij tekende voor de 3-1.

Maar dat kon ook zomaar 4-1 zijn geworden, als dezelfde Mallahi enkele minuten daarna juist niet voor eigen succes was gegaan. Daardoor zag hij de volledig vrijstaande Dereck Darkwa over het hoofd. En verzilverde deze kans dus niet.

Bijna allemaal tevreden gezichten na afloop in de kleedkamer. Trainer Wijnands vatte het als volgt samen:"Deze keer kwamen wij na rust wél goed uit de kleedkamer. Dat is wel eens anders geweest. Wij kwamen op een snelle voorsprong en die was ook verdiend. Daarna een goede 2-0. En dan zie je het bij ons wat afbrokkelen, meer ruimte ontstaan. Daar kon Heerenveen tegen het einde van de wedstrijd van profiteren. En met nog een goede 10 minuten te gaan ga je toch nadenken. Maar gelukkig viel de 3-1 en kon iedereen opgelucht ademhalen. De einduitslag had minimaal een doelpunt hoger moeten uitpakken. Dat is toch wel een puntje van kritiek. Verder zakelijk uitgespeeld en niet veel weggegeven."

FC Utrecht O19 - sc Heerenveen 3-1
46. 1-0 Dereck Darkwa
73. 2-0 Dereck Darkwa
83. 2-1 Emil Frederiksen
88. 3-1 Mohamed Mallahi

FC Utrecht O19
Fabian de Keijzer, Dehninio Muringen (35. Mark Pabai), Ruben Hoogenhout, Tommy St Jago, Gabriel Culhaci, Benis Belesi, Mohamed Mallahi, Stijn Schilder (89. Khalid Khajouli), Dereck Darkwa, Jayden Macknack (75. Rayan el Azrak), Sep Swijghuisen.