FC Utrecht is er vanmiddag (zondag) niet in geslaagd te oogsten in Alkmaar. De Utrechters verloren in het AFAS Stadion met 3-0 van AZ, dat gezien de kansenverhouding een verdiende winnaar was.

Gevoel voor dramatiek kan Pluvius niet ontzegd worden, deze zondagmiddag in Alkmaar. Op het moment dat de partij zijn einde nadert en in feite gespeeld is, zet de regengod alle poorten open. Het stortregent in het AFAS Stadion, en dat zorgt voor een triestig decor op een voor FC Utrecht nare middag. Het staat dan 3-0, en hoewel er nog een stuk of tweehonderd tellen voetbal resteren, weet iedereen: de drie punten gaan vandaag naar AZ.

Jensen heeft het druk
Dat de Alkmaarders de volle buit pakken, kan niet anders dan verdiend genoemd worden. De ploeg van John van den Brom krijgt meer kansen en dwingt de zege min of meer af, terwijl de Utrechters er op hun beurt amper in slagen in de buurt te komen van AZ’s doelman Marco Bizot. Die sluitpost wordt wel een paar keer tot handelend optreden gedwongen trouwens, maar een meter of honderdtien verderop heeft David Jensen het een stuk drukker.

Basisdebutant opent score
Na twintig minuten moet de Deen voor het eerst vissen. Basisdebutant Teun Koopmeiners van AZ krijgt de bal op een meter of twintig van het doel voor zijn voeten en hij haalt snoeihard uit. De bal eindigt in de hoek: 1-0. Na een uur spelen, net nadat spits Jean-Christophe Bahebeck geblesseerd is uitgevallen en is vervangen door Cyriel Dessers, slaat AZ nogmaals toe. Na een afgemeten voorzet van Thomas Ouwejan beukt Alireza Jahanbakhsh de bal tegen de touwen: 2-0.

Van Overeem bepaalt eindstand
Tien minuten voor tijd vertolkt Jahanbakhsh de rol van aangever. De international van Iran levert een steekpass af op Joris van Overeem, die aan buitenspel ontsnapt en oog in oog met Jensen met een leep balletje de partij in het slot gooit. Met buitenkant voet stuurt Van Overeem de bal de verre hoek in: 3-0.

Woensdag bekervoetbaldag
FC Utrecht wacht woensdag opnieuw een uitwedstrijd. Die dag gaat het team van trainer/coach Erik ten Hag op bezoek bij VVV-Venlo. De partij uit de tweede ronde van de KNVB Beker begint die dag in Limburg om 18.30 uur. De volgende competitiewedstrijd van FC Utrecht is op zondag 29 oktober. Die dag komt NAC Breda op bezoek in Stadion Galgenwaard.

AZ - FC Utrecht 3-0 (1-0)
21. Teun Koopmeiners 1-0
62. Alireza Jahanbakhsh 2-0
80. Joris van Overeem 3-0

Gele kaarten: Wout Weghorst, Fredrik Midtsjø, Guus Til (AZ), Sean Klaiber, Urby Emanuelson (FC Utrecht).

Toeschouwers: 14.056.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis.

Opstelling AZ:
Marco Bizot; Jonas Svensson, Pantelis Hatzidiakos, Stijn Wuytens, Thomas Ouwejan; Fredrik Midtsjø, Guus Til, Teun Koopmeiners; Alireza Jahanbakhsh (86. Ricardo van Rhijn), Wout Weghorst, Joris van Overeem.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Dario Dumic, Willem Janssen, Robin van der Meer (63. Edson Braafheid); Rico Strieder, Yassin Ayoub (81. Sander van de Streek), Rico Strieder, Zakaria Labyad; Jean-Christophe Bahebeck (60. Cyriel Dessers), Lukas Görtler.