Andreas Ludwig was onbetwist de meest besproken man na afloop van de vorige editie van FC Utrecht - sc Heerenveen. De Duitser maakte niet alleen de enige goal van de wedstrijd, die dus in 1-0 voor FC Utrecht eindigde, maar kreeg vlak voor tijd ook een rode kaart.

In de Eredivisie ontving FC Utrecht al 25 keer sc Heerenveen in Stadion Galgenwaard. De Utrechters wonnen 10 keer, de Friezen namen de punten 7 keer mee naar Heerenveen en 8 keer werd het gelijk.

In de eerste 6 partijen van dit seizoen bleef sc Heerenveen ongeslagen. Tijdens speelronde 7 verloren de Friezen op eigen veld met 0-4 van Ajax.

Trainer/coach Erik ten Hag van FC Utrecht speelde bij RKC Waalwijk in seizoen 1994/1995 samen met Jurgen Streppel, die nu oefenmeester is van sc Heerenveen. Samen stonden ze als teamgenoten in 27 Eredivisiepartijen in het veld.

In de play-offs van het afgelopen seizoen stonden FC Utrecht en sc Heerenveen in de halve finale tegenover elkaar. De Utrechters wonnen zowel uit (1-3) als thuis: 2-1.

FC Utrecht ging in de vorige thuispartij flink onderuit. PSV won met 1-7 in de Domstad. Dat was een evenaring van de grootste thuisnederlaag van de club in de Eredivisie.

Van de 4 eerdere uitduels die sc Heerenveen dit seizoen speelde, won de ploeg er 3. Als het een score van 4 uit 5 neerzet, betekent dat een nieuw clubrecord.

Morten Thorsby is op dit moment sc Heerenveen’s clubtopscorer met 4 goals. Opvallend: die treffers maakte hij allemaal in uitwedstrijden.

Alleen Feyenoord (62) kreeg minder schoten op doel tegen dan FC Utrecht: 64.

Alleen Ajax (23) creëerde meer scoringskansen dan FC Utrecht: 23. De speler met de meeste scoringskansen van dit seizoen is overigens sc Heerenveen’s Reza Ghoochannejhad, die er 10 kreeg.

Alleen Ajax (6) raakte vaker het houtwerk dit seizoen dan FC Utrecht, dat 5 keer een bal op de paal of lat zag eindigen.

Alleen AZ, Ajax en Feyenoord kregen meer corners dan FC Utrecht, dat vanuit een hoekschop dit seizoen overigens nog niet tot scoren kwam. Alleen Ajax en Feyenoord moesten minder hoekschoppen toestaan dan FC Utrecht.

Denzel Dumfries mag dan verdediger zijn; de speler van sc Heerenveen is op dit moment wel de Koning van de Assist in de Eredivisie. Hij bereidde 5 goals voor.

Uit standaardsituaties slikte sc Heerenveen dit seizoen 8 doelpunten. Daarmee gaat het team van Streppel gedeeld aan kop, samen met Willem II. Ter vergelijking: FC Utrecht incasseerde 3 doelpunten vanuit een stilstaande spelsituatie.

Cyriel Dessers kan de eerste FC Utrecht-speler worden sinds Jacob Mulenga in het seizoen 2011/2012, die minstens 5 keer scoort in de eerste 8 speelronden van het seizoen. 

In het balbezitklassement van dit seizoen behoren FC Utrecht (gemiddeld 56 procent) en sc Heerenveen (een moyenne van 57 procent) tot de toppers. AZ (65 procent) voert de lijst aan, VVV-Venlo (40 procent) sluit de rij.