Zondag is het voor FC Utrecht te doen in GelreDome. Daar treffen de Domstedelingen die dag vanaf 14.30 uur Vitesse. FCUtrecht.nl sprak met trainer/coach Erik ten Hag in aanloop naar het duel met de Arnhemmers.

FC Utrecht kreeg, zo vatte Ten Hag het afgelopen zondag na de partij tegen PSV, een les opgetekend. “Die les is met name verdedigend”, zegt de oefenmeester desgevraagd. “We lieten steken vallen op dat gebied tegen PSV. En met name: de ploeg viel uit elkaar.”

Afspraken nakomen
“De restverdediging werd in het laatste half uur zondag totaal verwaarloosd. Terwijl we nadrukkelijk hadden opgetekend waar nu juist de mogelijkheden van PSV liggen. Vergeet niet: in de eerste helft speelden we heel goed. PSV was dodelijk effectief en ging zo met een 1-2 de rust in, maar wij kregen ook kansen. Het was minimaal gelijkwaardig op dat moment”, aldus Ten Hag. “In de tweede helft liepen we toch in de val. Afspraken werden niet nagekomen. Als je dat niet doet, kom je niet in de duels óf verlies je ze.”

‘Zoeken naar de juiste combinaties’
FC Utrecht maakt een ander seizoen mee dan de meeste ploegen. Een seizoen van héél vroeg beginnen, want: Europa League-voorrondevoetbal. Een jaargang van, op dit moment, misschien wel een soort van tweede voorbereiding. “Het is op sommige plekken nog zoeken naar de juiste combinaties. Dat gaat met wisselende resultaten”, zegt de oefenmeester van de FC uit de Domstad.

100 procent
Vitesse-uit is voor FC Utrecht een nieuwe ronde, en zeker ook een nieuwe kans. Een kans om de juiste draad weer op te pakken. “We moeten terug naar de basis. Hard werken, afspraken nakomen en duels winnen”, somt Ten Hag op. “Wij moeten beseffen dat we pas goed zijn als de drive er voor 100 procent is. Bij minder dan 100 procent zijn we heel matig; ook dat hebben we inmiddels kunnen zien.”

‘Chris gaat hartstikke goed’
In Arnhem zijn Simon Makienok en Anouar Kali er vanwege blessures niet bij. Dat geldt ook voor Patrick Joosten, die op de goede weg terug is. Hij ligt op schema, aldus Ten Hag. “De verwachting is dat hij nog deze seizoenshelft zijn rentree op het trainingsveld kan maken”, aldus de oefenmeester, die ook Chris David stappen in de goede richting ziet maken. “Chris gaat hartstikke goed. Hij zet op dit moment de stap richting volledig herstel en traint in grote partijspellen al met de groep mee. De volgende stap is dat hij in kleine partijvormen gaat komen, om vervolgens bij Jong FC Utrecht speelminuten te gaan maken.” Of Edson Braafheid (ziek) en Jean-Christophe Bahebeck (specifieke fitheid) Vitesse-uit halen, is de vraag.