FC Utrecht kruist zondag de degens met FC Twente. In de Enschedese Grolsch Veste begint het treffen tussen de FC’s die dag om 14.30 uur. FCUtrecht.nl sprak met trainer/coach Erik ten Hag over de partij tegen de Tukkers.

De ranglijst vertelt het verhaal; toont in elk geval welke ploeg zondag als favoriet aan de aftrap staat in Enschede. Dat is FC Utrecht. FC Utrecht, dat in Twente 8 van de 46 eerdere edities tegen de Overijsselse ploeg won. “Of het voor het eerst in de geschiedenis is dat FC Utrecht in de competitie als favoriet start in Enschede tegen FC Twente? Ach, dat is vast al wel eens eerder gebeurd. We lopen voor onze status bepaald niet weg, maar dat je de favoriet bent, wil niet zeggen dat je de pot ook daadwerkelijk naar je toetrekt. Maar: hebben wij geleerd van de lessen tegen FC Groningen, dan is er wel een goede kans op winst”, stelt Ten Hag.

‘Dat is de houding, de attitude’
Van achterover leunen en genieten van een favorietenstatus is geen seconde sprake in de Utrechtse kleedkamer. “De spelers willen beter worden, en daarvoor moet de basis goed zijn. Dat is de houding, de attitude. Wij moeten goed en hard werken. Dát is onze basis. Daar geeft de staf richting aan en daar geven de spelers invulling aan”, legt de Utrechtse oefenmeester uit.

Met z’n allen
“Tevreden? Nee. We willen méér. Deze groep wil méér. Voorlopig hebben we de Champions League toch niet gewonnen?”, zegt Ten Hag met een glimlach. “Er kan nog voldoende beter. Wat dat zoal is? Voorin moet het veel effectiever, zonder de defensieve taken te verwaarlozen. We hielden dit seizoen in drie van de vier duels de nul. Dat doet niet alleen de keeper of de defensie, dat doen we met z’n allen. Daarom is het moeilijk om tegen ons te spelen. In Groningen zagen we enkele weken geleden dat als we taken verwaarlozen of verkeerde keuzes maken, we tegengoals krijgen. Hopelijk hebben we daar lering uit getrokken.”

‘We willen meer scoren’
Dat er door de Utrechters dit seizoen nog elke Eredivisiepartij is gescoord, is een feit. En dat er nog behoorlijk wat méér treffers aangetekend konden worden, daar draait in de Domstad ook niemand omheen. “We scoren bijna elke pot, maar het moet beter”, duidt Ten Hag. “Met die wetenschap moet je stoïcijns omgaan. Dat we meer willen scoren, is een thema. Immers: als we zoiets bedekken met de mantel der liefde, komen we niet verder. De kwaliteiten hebben we. We krijgen kansen, we moeten ervoor zorgen dat dat zo blijft. Alleen moet het in de afronding beter.”