FC Utrecht nam vanmiddag Roda JC Kerkrade de maat. In Stadion Galgenwaard was het bijna in de letterlijke zin van het woord eenrichtingsverkeer: 10 doelpogingen versus 1. 9 corners versus 0. En, de meest voorname statistiek: 2 doelpunten versus 0. FCUtrecht.nl bezocht de persconferentie en schreef mee met de analyse van trainer/coach Erik ten Hag.

Oefenmeester Robert Molenaar van Roda JC Kerkrade komt zo ongeveer superlatieven tekort om de kracht van FC Utrecht te omschrijven. ‘Een ploeg die het uitstekend voor elkaar heeft’, omschreef de Noord-Hollander, die dit seizoen voor het eerst aan het roer staat in Kerkrade. ‘We kwamen niet aan voetballen toe’, vertelde hij ook. ‘We hadden het hier in Utrecht hartstikke moeilijk. Het was de grote jongens tegen de pupillen.’

‘Dat doet mentaal iets’
En natuurlijk: zijn collega, Erik ten Hag, kon tevreden zijn met de uitkomst van de partij: drie punten in de tas, geen kans weggegeven. Niet één. Zelfs niet een corner. “We wisten dat we een goed georganiseerd spelend Roda JC Kerkrade zouden treffen vandaag. We wisten ook: ze hadden al sterke tegenstanders gehad, zoals Vitesse en PSV, en van die teams verloren”, vertelde Ten Hag. “En dus kun je dan bedenken dat het mentaal iets doet met zo’n ploeg als je snel op voorsprong komt.”

Uit het boekje
Een snelle goal was dus kennelijk het doel. Wat denk je? De snelste treffer van dit Eredivisieseizoen was het resultaat! Al na 77 tellen stond het 1-0 voor FC Utrecht, dat via Sander van de Streek op voorsprong kwam. “Een aanval uit het boekje”, aldus Ten Hag over de bliksemsnelle openingstreffer. “Zo hadden we het bedacht.”

‘Uitslag moet groter’
“Als je zoveel kansen krijgt als wij vandaag, dan mag je niet maar met 2-0 winnen”, was Ten Hag kritisch. “Dan moet die uitslag groter zijn. Het rendement zal omhoog moeten. We hebben de spelers in huis die daarvoor de kwaliteiten hebben. Die spelers moeten zichzelf daarin nu uitdagen.”