FC Utrecht begint de strijd om de KNVB Beker met een uitwedstrijd tegen Ajax Amateurs. FCUtrecht.nl sprak met trainer/coach Erik ten Hag van FC Utrecht in aanloop naar de partij die morgen (woensdag) in de Amsterdam ArenA wordt gespeeld.

Een verlossende treffer was het, Hans Visser maakte ‘m. In 1996, in het Diekman Stadion in Enschede. Erik ten Hag, die dag vanwege een schorsing niet in de ploeg van FC Utrecht maar op de tribune in Twente, zag het voor zijn ogen gebeuren. De winnende 1-2. De assist bij die treffer? Precies: die kwam van Jorg Smeets. Ooit FC Utrecht-ploeggenoot van Ten Hag, nu trainer van Ajax Amateurs; de tegenstander van morgen. “Na onze gezamenlijke periode in Utrecht hebben we niet veel contact meer gehad. Maar ik herinner me Jorg (die na zijn tijd in Utrecht voetbalde in onder meer Engeland, Mexico en Portugal, red.) als een goede collega”, zegt trainer/coach Ten Hag. “Een man met een heel fijne persoonlijkheid.”

In de koker komen
Fijne man of niet: morgen zal Ten Hag als winnaar hem rond de klok van half tien in de Amsterdam ArenA de hand willen schudden. “We moeten ervoor zorgen dat we in de koker komen”, stelt Ten Hag duidelijk wat het doel is van FC Utrecht. Van de Eredivisionist wordt verwacht, en mág worden verwacht, dat het Hoofdklasser Ajax Amateurs uitschakelt. “Daarover is geen discussie mogelijk. Maar als we dat willen doen, dan is ook duidelijk dat het morgen in Amsterdam heel anders moet dan het afgelopen zondag in Enschede ging”, aldus Ten Hag. “Want als we zo spelen als zondag, dan krijgen we het tegen iedereen lastig.”

‘Kil en klinisch analyseren’
“Het past in het proces, zo’n wedstrijd. Al wíl je dat natuurlijk niet”, vervolgt de oefenmeester. “In de opbouw van een team loop je hier een keer tegenaan. Het begint met de houding. Het sluipt erin. In de eerste vijf minuten kregen we een paar kansen, en toen ontstond er een bepaalde gemakzucht. We kwamen afspraken niet meer na, leden balverlies: het viel uit elkaar”, oordeelt Ten Hag. “De wedstrijd van zondag analyseren we. Dat doen we kil en klinisch. En dan gaat het er vervolgens om wat je daarmee doet. Je moet dat als team goed omzetten. Doe je dat, dan haal je er uiteindelijk alsnog voordeel uit.”

Een lange weg te gaan
“De kleedkamer is er op de juiste manier mee omgegaan. Er is daardoor een aantal processen op gang gekomen”, vertelt Ten Hag. “We moeten naar stabiliteit toe. We hebben dit seizoen laten zien dat we héél goed, maar ook héél slecht kunnen presteren. We zijn overladen met complimenten, maar moeten realiseren dat we nog een lange weg te gaan hebben. We moeten normaal blijven doen, de basisafspraken moeten goed zijn en we moeten beseffen dat iedere pot we weer op nul beginnen.”