FC Utrecht neemt het voor het eerst dit seizoen in competitieverband op tegen een club uit de Traditionele Top Drie. PSV komt zondag naar Stadion Galgenwaard. FCUtrecht.nl blikte met trainer/coach Erik ten Hag van de FC uit Utrecht vooruit op de partij tegen de Eindhovenaren.

Veertien punten. Het gat tussen FC Utrecht en PSV leek vorig seizoen groot; en veertien punten is op de keper beschouwd natuurlijk ook best een heleboel. Maar als je naar de kloof kijkt in de wetenschap dat beide onderlinge duels tussen FC Utrecht en PSV door de Eindhovenaren werden gewonnen, en in beide gevallen nipt; dan doet het toch anders aan. Ga maar na: tel er bij FC Utrecht zes punten bij op en haal er bij PSV zes af, en ineens is de marge niet meer veertien, maar twee.

Goed voor de dag komen is niet genoeg
“Afgelopen seizoen speelden we vaak goed tegen de topploegen. Maar namen we te weinig mee”, aldus oefenmeester Erik ten Hag. “Het was voorafgaand aan het seizoen één van onze doelen om dit seizoen in de duels met de topteams niet alleen goed voor de dag te komen, maar ook te winnen.”

‘Aan die reeks een einde maken’
De eerste gelegenheid om wat dat betreft de daad bij het woord te voegen, dient zich zondag aan. Dan komt PSV immers naar Stadion Galgenwaard. “Al hebben we al wel topwedstrijden gespeeld dit seizoen, en ook laten zien dat we topploegen kunnen kloppen”, refereert Ten Hag aan het uitschakelen van de Poolse titelkandidaat Lech Poznań en het verslaan, thuis, van de Russische sterrenformatie FK Zenit Sint-Petersburg. “Dat vertrouwen moeten we meenemen richting de wedstrijd van zondag. Zeker is dat we tegen PSV heel goed moeten zijn om een resultaat te halen. De recente resultaten van FC Utrecht tegen PSV zijn niet goed. Aan die slechte reeks (de laatste negen competitiepartijen tegen de Eindhovenaren gingen verloren, red.) willen we zondag een einde maken.”

Een topwedstrijd
Dat FC Utrecht slechts 2 van de laatste 49 Eredivisiepotten tegen de Brabanders wist te winnen, doet Ten Hag weinig. “Resultaten uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst”, predikt hij. “Dat geldt bij een positieve balans, en ook voor deze statistiek. Je merkt aan alles dat PSV de wedstrijd van zondag ziet als een topwedstrijd. Zo zien wij het ook.”

‘De houding moet goed zijn’
“Ik heb er vertrouwen in”, meldt Ten Hag, die op het trainingsveld vandaag Sean Klaiber en Rico Strieder nog niet in actie kan laten komen. Het duo heeft klachten overgehouden aan Ajax Amateurs-uit. “Als de houding niet goed is, valt alles weg”, verwijst Ten Hag naar FC Twente-uit, de teleurstellende partij van afgelopen weekend. “Het viel toen als een kaartenhuis in elkaar. Ik hoop dat het een eye opener is geweest, dat we beseffen: alles wat we willen, gaat alleen als de houding goed is. Pas als dat zo is, vallen de dingen ook jouw kant op en dwing je het af.”

Willock maakt stappen
Matty Willock debuteerde woensdag in FC Utrecht’s vlaggenschip, nadat hij precies een week geleden met Jong FC Utrecht zijn eerste speelminuten op de Nederlandse velden maakte. De Engelsman maakte indruk. “Het is mooi dat hij in Amsterdam negentig minuten kon maken. Die heeft hij nu mooi in de benen zitten. Deze jongen adapteert heel snel en ik verwacht dat hij heel snel stappen gaat maken”, aldus Ten Hag.