Voor het gros van de jeugdteams is de competitie net begonnen, of staat die op het punt van aanvangen. Een mooi moment om de ploegen kort de revue te laten passeren en te introduceren. FCUtrecht.nl schoof aan bij Hoofd Opleidingen Henny Lee van FC Utrecht en nam de stand van zaken door.

“Jack Bijsterveld is ook dit seizoen trainer/coach van FC Utrecht O9. Daarmee zorgen we voor continuïteit”, aldus Lee over de oefenmeester van FC Utrecht O9; het jongste team van de Academie. “Naast zijn rol als trainer/coach is Jack nu ook Coördinator van de onderbouw. Bovendien hebben we de technische staf van de O9, O10 en O11 uitgebreid met techniektrainer Rik Vanenburg. FC Utrecht O9 is regionaal gescout en er staat een talentvolle groep.”

FC Utrecht O10 staat onder leiding van een nieuwe oefenmeester dit seizoen: Quinten Dubendorfer. “Vorig seizoen liep hij stage bij FC Utrecht O9. Hij kent dus een deel van deze groep en kent de werkwijze bij FC Utrecht. Quinten komt uit én kent de regio en gaat werken met een sterk regionaal getinte selectie, waarin ietwat is doorgeselecteerd.”

“Ook voor FC Utrecht O11 is een nieuwe trainer aangetrokken: Nathan Wiener. Hij komt over van BFC, een club uit de regio”, meldt Lee. “De selectie bestaat uit veel spelers uit eigen regio, al komen sommigen ook van wat buiten onze streek. Deze groep gaat van zes-tegen-zes naar acht-tegen-acht voetballen.”

Niek Nooijen staat dit seizoen aan het roer van FC Utrecht O12. “Ook Niek is een nieuwe trainer. Hij is een voormalig stagiair van onze jeugdopleiding, kent dus de werkwijze. Hij heeft ervaring opgedaan bij Almere City FC en is nu dus terug op het oude Utrechtse nest. De O12 is een sterk regionaal getinte selectie, die naast het spelen van acht-tegen-acht ook gaat kennismaken met elf-tegen-elf voetballen.”

FC Utrecht O13 is het team van trainer/coach Hidde van Boven, die in het kader van zijn opleiding bovendien stage loopt bij een ouder jeugdteam van de Utrechters. “Dit team, het jongste van de middenbouw, is vergeleken met vorig seizoen grotendeels bij elkaar gebleven”, vertelt Lee. “Het is de eerste groep die we ooit volledig regionaal hebben gescout; de voormalige eerste FC Utrecht O9. De talenten in dit team hebben zich de voorbije jaren goed ontwikkeld.”

Voormalig FC Utrecht-speler Sander Keller heeft FC Utrecht O14 onder zijn hoede. “Sander deed vorig jaar al trainerservaring op in de Academie en staat nu voor het eerst als oefenmeester op eigen benen bij een team dat elf-tegen-elf speelt. In dit team is een aantal spelers doorgeselecteerd”, aldus Lee. “Het is het eerste team dat we deels regionaal hebben gescout. Deze ploeg heeft daardoor nog altijd een sterk regionaal karakter.”

“Rick Kruys is deze zomer met zijn lichting meegegaan en heeft dus net als veel spelers de stap van FC Utrecht O14 naar FC Utrecht O15 gemaakt”, zegt Lee over de volgende equipe die we op de ladder tegenkomen. “In het kader van Rick’s eigen ontwikkeling loopt hij ook stage bij het eerste elftal, dit mede vanwege zijn cursus TC I. Dit O15-team gaat spelen op het hoogste niveau en bestaat voor 50 procent uit jongens uit eigen streek.”

Rudy Jansen is, net als Kruys, met zijn eigen groep meegegroeid: hij maakte de stap naar de O16 van FC Utrecht. “Bovendien is Rudy gestart als coördinator van de middenbouw en hij is als technisch coördinator van de RAC verbonden. Deze ploeg heeft geen Twin Games-achtergrond, maar is ooit als O12-formatie bij FC Utrecht begonnen.”

Bij de oudste twee jeugdteams van FC Utrecht is er sprake van continuïteit op trainersvlak: de oefenmeesters zijn namelijk op hun post gebleven. “FC Utrecht O17 is het team van Ruud Heus, welke op het hoogste niveau uitkomt. Hij krijgt daarbij dit seizoen assistentie van Rik van der Horst, die trainer is van de RAC-club Jonathan uit Zeist en zich bij ons wil doorontwikkelen”, legt Lee uit. “Rick Testa la Muta, Ab Plugboer en Ferdi Vierklau zijn als individuele trainers bij dit team actief. Er wordt heel intensief met de talenten, onder wie een aantal jeugdinternationals, gewerkt.”

Robert Wijnands is de oefenmeester van het vlaggenschip van de Academie: FC Utrecht O19, welke eveneens op het hoogste niveau uitkomt. Hij weet zich verzekerd van de assistentie van de nodige specialistentrainers. Namelijk: Ferdi Vierklau, Ab Plugboer en Michael Mols. “Ook voor deze ploeg geldt dat we mede door de expertise in te zetten van oud-spelers de talenten van de spelers willen doorontwikkelen”, voegt Lee toe.

Vier zogeheten talentencoaches leggen zich specifiek toe op de ontwikkeling van spelers uit bepaalde linies. Dat zijn Stefan Postma (keepers), Alje Schut (verdedigers), Ab Plugboer (middenvelders) en Michael Mols (aanvallers), die de jeugdige talenten trachten te helpen bij hun ontwikkeling. In de personen van Glenn Berkelaar en Sonny Hulst zijn bovendien twee nieuwe keeperstrainers aangetrokken, die samen met de eveneens bij Jong FC Utrecht betrokken Kevin van Veen zich op de jonge doelmannen toeleggen.

Alle oefenmeesters kunnen bij het ontwikkelen van de individuele spelers én hun team een beroep doen op videobeelden. Deze zomer heeft videoanalist Marlon van Dongen de stap naar de FC Utrecht Academie gemaakt. “Marlon voorziet alle teams, van de O9 tot en met de O19, van videobeelden van trainingen en wedstrijden”, zegt Lee.

Het moge duidelijk zijn: weinig wordt aan het toeval overgelaten. De FC Utrecht Academie staat er goed op en is klaar voor seizoen 2017/2018. “Alle jeugdteams van FC Utrecht komen ook deze jaargang weer uit op het hoogst mogelijke niveau, welke worden begeleid door een uitstekende begeleidingsstaf met veel ervaren teammanagers. Dat is iets om trots op te zijn, net als het feit dat in de A-selectie op dit moment een behoorlijk aantal zelf opgeleide spelers is terug te vinden, zoals Yassin Ayoub, Anouar Kali, Sean Klaiber, Giovanni Troupée, Odysseus Velanas, Gyrano Kerk, Mark van der Maarel, Ramon Leeuwin en Edson Braafheid. Het is onze taak ervoor te zorgen dat de talenten in ontwikkeling komen en zich blijven aandienen richting het eerste elftal.”