Ajax Amateurs. Dat is een naam die weinig aan de verbeelding overlaat; het is het amateurteam van Ajax. Maar al te vaak staan de spelers van die ploeg niet in de spotlights, die toch vooral op Ajax 1, Jong Ajax, de Ajax Vrouwen en de (hoogste) jeugdteams gericht zijn. FCUtrecht.nl ging op zoek naar wat meer informatie over de tegenstander van FC Utrecht in de eerste ronde van de KNVB Beker.

De bekerpartij van woensdag mag dan gespeeld worden in de Amsterdam ArenA; eigenlijk is Sportpark De Toekomst de vaste thuishaven van de amateurtak van Ajax. Kaartjes kopen is er normaal gesproken niet bij; de thuisduels van de Amsterdammers zijn gratis te bezoeken.

Wie langs de lijn staat of zit, ziet dan de nodige ex-profs aan het werk. Tot de selectie van Ajax Amateurs behoren dit seizoen onder anderen Stefano Seedorf, Edwin Soenarto (ex-FC Utrecht), Lars Middelwijk (ex-FC Utrecht), Stephan Veenboer en Cerilio Cijntje. Spelers die allemaal, de één langer dan de ander, een verleden hebben in het betaalde voetbal.

Dat heeft de oefenmeester van Ajax Amateurs, ook wel Ajax Zaterdag 1 genoemd trouwens, ook. Jorg Smeets is zijn naam. En bij de doorgewinterde FC Utrecht-supporter gaat dan een belletje rinkelen. Smeets speelde in 1995/1996 in FC Utrecht’s eerste elftal en was toen teamgenoot van… Inderdaad: Erik ten Hag, de huidige trainer/coach van de Utrechters.

Smeets stond in Enschede met een afgemeten voorzet op Hans Visser aan de basis van een legendarisch FC Utrecht-doelpunt; een treffer namelijk die ervoor zorgde dat de Domstedelingen zich handhaafden op het hoogste niveau. Na één jaargang in Utrechtse dienst vertrok Smeets overigens weer bij FC Utrecht, om via Heracles Almelo, Wigan Athletic (Engeland), Chester City (Engeland), Cruz Azul (Mexico), CS Marítimo (Portugal) terug te keren in Nederland, waar hij bij Helmond Sport zijn profloopbaan afsloot.

Ajax Amateurs speelde afgelopen weekend in Apeldoorn tegen CSV en dat leverde niet alleen een zege op voor de Amsterdammers; nee, het was een driepunter van het bijzonder overtuigende soort. Met 2-6 werden de Gelderlanders geklopt. Kenneth Misa-Danso (0-1), Stanley Akoy (0-2), opnieuw Akoy (1-3), Zakaria El Biyar (1-4), andermaal Misa-Danso (2-5) en Mike van ’t Land (2-6).

De Amsterdammers spelen dit seizoen in de Zaterdag Hoofdklasse B en staan in die competitie na drie speeldagen op de derde plaats. Ajax Amateurs treft dit seizoen in die reeks tegenstanders als Sparta Nijkerk, SDC Putten en SC Genemuiden.