FC Utrecht speelt morgen in Sint-Petersburg tegen FK Zenit en dat is in Rusland, zogezegd, the talk of the town. De persconferentie die de Utrechters vanavond (woensdag) belegden in de miljoenenstad werd bezocht door de nodige binnen- en buitenlandse media. FCUtrecht.nl was erbij en deed verslag.

Russische media werken soms anders dan de Nederlandse. Snijden onderwerpen aan die je niet zo één, twee, drie zou verwachten. Ga maar na. In de middag, als FC Utrecht nog in het vliegtuig zit en Roberto Mancini zijn persbabbel houdt met het oog op de Europa League-partij van morgen, gaat het onder meer over ijshockey. Nee, zo gaf de oefenmeester van de Russen aan: ik heb er niet zo veel kijk op. Maar, zo voegde hij toe: het team dat ik zag spelen, oogde sterk.

Is de Italiaanse trainer gevraagd naar zijn visie op ijshockey, als ‘s avonds oefenmeester Erik ten Hag van FC Utrecht neerstrijkt in de ruime perstent die buiten het Petrovsky Stadion is opgebouwd, gaat het over zijn kostuum. ‘Je droeg een donkerblauw pak en witte sneakers afgelopen week’, merkte een Russische journalist op. ‘Trek je die outfit morgen weer aan?’ Het antwoord van de Utrechtse oefenmeester was kraakhelder: jazeker.

Gelukkig ging het daar onder de rook van de Hermitage ook nog over voetbal. Over FK Zenit Sint-Petersburg - FC Utrecht; de return van de play-off van de Europa League. De winnaar van het tweeluik gaat de groepsfase in, de ploeg die aan het kortste eind trekt is Europees uitgespeeld.

“Wij hebben er zin in en zien deze wedstrijd tegen Zenit als een mooie uitdaging en test”, vertelde Ten Hag, aan wiens lippen zo’n 25 journalisten en acht cameramannen hingen. “De tegenstander staat 1-0 achter. Dat is een gegeven. Daar zullen zij iets op gaan doen. En daar moeten wij op voorbereid zijn.”

“We hebben keuzes. Het ligt heel dicht bij elkaar”, aldus Ten Hag over zijn selectie, die breed is. “We hebben een goede mix tussen ervaring en jonge honden. Het mooie van jonge honden is dat ze met lef en moed geven. Dat kan ook mede dankzij die ervaring, dankzij de rust en ervaring die de ervaren spelers brengen.”

Naast Ten Hag nam Urby Emanuelson plaats. Die kenden ze in Sint-Petersburg nog wel. De middenvelder van FC Utrecht scoorde ooit tegen FK Zenit namens AC Milan, dat doen met 2-3 won in de Russische metropool. ‘Hoe vergelijk je het Zenit van toen met het Zenit van nu?’, werd aan de international gevraagd door een Russische journalist. Emanuelson legde uit dat de tijden zijn veranderd, maar dat het niet zozeer om het toen gaat, maar om het nu. “Ik kijk uit naar de wedstrijd van morgen en mijn focus ligt op het behalen van een goed resultaat.”

Waar de Russische kranten morgen mee zullen openen? De sneakers van Ten Hag, de ijshockeyanalyse van Mancini of toch met een voetbalinhoudelijk verhaal? Het is een kwestie van afwachten. Maar dat de kranten morgen bol zullen staan van de verhalen over de kraker van morgenavond; zoveel is wel zeker. FC Utrecht is (voor even) wereldberoemd in Sint-Petersburg.