Tijdens de afsluitende persconferentie van FC Utrecht in aanloop naar de wedstrijd van morgen (donderdag) tegen Lech Poznan hebben trainer/coach Erik ten Hag en verdediger Mark van der Maarel met name veel vragen van Poolse journalisten beantwoord. FCUtrecht.nl schoof aan bij de drukbezochte persconferentie en schreef mee.

Of Yassin Ayoub morgen speelt bij FC Utrecht? Een Poolse journalist wil het gaat weten, en vraagt het aan Erik ten Hag. “We hebben straks nog een training waarin hij meedoet. Of Yassin ook morgen van de partij is, wordt tijdens de training duidelijk”, aldus de oefenmeester in het Engels, waarna een tolk Ten Hag’s antwoord in het Pools vertaalt.

'Morgen sterker dan vorige week'
En zo gaat dat steeds weer. Een Poolse vraag, een Engelse vertaling, een Engels antwoord, een Poolse vertaling. Hoe de 0-0 in Utrecht is ontvangen, vraagt een reporter zich af. “We hadden graag gescoord in Utrecht, maar we hebben de nul gehouden. Dat is heel belangrijk. En dus zien wij de 0-0 als een heel goed resultaat”, legt Ten Hag uit. “We hebben geleerd van de heenwedstrijd en zijn morgen weer een week verder dan toen die werd gespeeld. Dan zijn we ook weer veel sterker dan we zeven dagen eerder waren. En dus denken we hier een goede kans op een goed resultaat te hebben.”

Ervaring in de ploeg
Ten Hag vertelt het in een perszaal zo groot als een balzaal; een ruimte die in de Nederlandse Eredivisie tot de top drie zou behoren qua vierkante meters. Voorzien van zo’n honderd zitplaatsen; en met een reden. Lech Poznan is een grote club in Polen. Morgen worden er dan ook dik dertigduizend toeschouwers verwacht, zo vertelt de volgende verslaggever die een vraag stelt. Wat dat doet met de Utrechtse voetballers, vraagt hij. “We hebben veel ervaren spelers in onze selectie”, antwoordt Ten Hag. “Wij zien het juist als een uitdaging om in een goedgevuld stadion te spelen en kijken er naar uit.”

'Dat geeft ons vertrouwen'
Ook in Polen is de 0-0 van de heenpartij goed ontvangen, stelt een journalist uit Poznan. Ten Hag heeft weinig woorden nodig om te duiden waarom die score dan ook in Utrecht tot tevredenheid leidde. “Als wij er 1 maken, moeten zij er 2 scoren. Dat geeft ons vertrouwen”, slaat de trainer de spijker op z’n kop in het INEA Stadion.

Ons plan? Dat zie je morgen!
‘Wat is jullie plan voor morgen?’, probeert een Poolse verslaggever Ten Hag zijn kaarten op tafel te laten leggen. “Wij geven ons plan niet prijs. Als je wilt zien hoe we voor de dag komen, moet je morgen komen kijken.”

'Positief gestemd'
De meegereisde FOX Sports-reporter besluit Mark van der Maarel een vraag voor te leggen. Ook dat moet dan weer in het Engels, wordt vertaald naar het Pools, gevolgd door een Engels antwoord en andermaal een Poolse vertaling. “We wisten niet goed wat we van Lech Poznan konden verwachten in de eerste wedstrijd, en wilden allebei in elk geval geen goal incasseren”, antwoordt de verdediger op een vraag over de 0-0 in Utrecht, en hoe hij Lech Poznan inschat. “Het was een moeilijke pot. We hebben Lech Poznan de afgelopen week verder geanalyseerd en weten waar onze kansen liggen. We zijn positief gestemd over onze kansen morgen op een goed resultaat.”