FC Utrecht verzorgt morgen (vrijdag) met ADO Den Haag de openingsdans van dit Eredivisieseizoen. De allereerste partij van deze jaargang begint in het Cars Jeans Stadion om 19.00 uur. FCUtrecht.nl sprak met oefenmeester Erik ten Hag over de eerste competitiepot van 2017/2018.

“Ergens komen is één. Daar blijven, dat is twee”, zegt Erik ten Hag als hij wordt gewezen op het feit dat volgens de bookmakers FC Utrecht de favoriet is voor de zege in de Residentie. “Het verwachtingspatroon dat heerst rondom de club en het team is anders. Dat moet je een boost geven en goed zijn voor je zelfvertrouwen”, aldus de Utrechtse oefenmeester. “Maar het zal ook de tegenstander méér motiveren. Daar moeten we ons van bewust zijn.”

Bevestigen
“Wij willen dit seizoen graag bevestigen”, vervolgt Ten Hag, nadat hij de eindklasseringen van de afgelopen twee jaargangen heeft opgesomd: vijfde, vierde. “Dat is een zware dobber. Want we hebben de achtste, negende begroting. Teams uit onze regionen – Vitesse, AZ, FC Twente, sc Heerenveen, FC Groningen – hebben ook niet stilgezeten. En alles begint dit seizoen weer op nul, hoor. We nemen geen punten mee uit de afgelopen jaargang. Zo werkt het niet.”

‘Wij zítten al in het seizoen’
ADO Den Haag-uit is een andere openingspartij, zo voelt het dan toch voor FC Utrecht, dan de eerste wedstrijden van de afgelopen seizoen. Want: in feite ís het geen eerste wedstrijd. Niet voor FC Utrecht, tenminste. “Wij hebben al twee rondes in de Europa League achter de rug, vier duels in de benen. Wij zítten al in het seizoen, zo beleven we dat ook”, duidt Ten Hag. “We moesten heel snel klaar zijn qua fysiek en tactiek, juist omdat we al medio juli aan de Europa League begonnen. Wij hebben onze eerste lessen van dit seizoen al geleerd, zijn verder in het proces dan de andere clubs in Nederland. Dat is voordelig, maar dat maakt nog niet dat het een wetmatigheid is dat wij ADO Den Haag morgen verslaan.”

Fundament
“De start van het seizoen is ontzettend belangrijk”, vervolgt de oefenmeester van FC Utrecht. “Al moet je ‘m niet overschatten; kijk maar naar onze afgelopen twee seizoenen”, refereert hij aan de moeizame opstart in die jaargangen, die allebei goed werden afgesloten. “Een goede start, en met start bedoel ik de oogst die je haalt uit de eerste vier, vijf, zes wedstrijden, kan wel een heel mooi fundament zijn. We hebben een heel goede voedingsbodem gelegd, nu is het aan ons om dat te verzilveren.”

‘Buitengewoon vreugdevol’
Ten Hag kan, behoudens vier langdurig geblesseerden, over een volledig fitte groep beschikken. Alleen Rico Strieder (goed nieuws: hij hervatte inmiddels de groepstraining), Patrick Joosten, Chris David (fijn: ook hij maakt grote stappen in de goede richting) en Simon Makienok zijn niet inzetbaar. “Dat op die vier na iedereen fit is, is buitengewoon vreugdevol. We staan er goed op en dat moet ook, want we gaan een bijzonder zware reeks in. Een reeks van nu tot en met zondag 27 augustus, waarin we drie Eredivisiewedstrijden spelen en twee Europa League-partijen tegen Zenit Sint-Petersburg”, rekent Ten Hag voor. “We hebben dus een pittig programma, met om de drie, vier dagen een wedstrijd. Dat is mooi, maar intensief. Mentaal en fysiek wordt dat voor onze selectie een grote test.”