Het Europese avontuur van FC Utrecht is voorbij. De ploeg uit de Domstad verloor vanavond (donderdag) in Sint-Petersburg na verlenging met 2-0 van FK Zenit. Dat had aan die marge precies genoeg, nadat het vorige week nog met 1-0 moest buigen voor de equipe van Erik ten Hag.

Alles geven ze. Alles doen ze ervoor. Alles persen ze uit hun krachtige lichamen. De spelers van FC Utrecht laten in Sint-Petersburg zien niet alleen onwijs goed voetbal te kunnen spelen, maar ook over karakter te beschikken. En toch is het niet genoeg. Het is net niet genoeg tegen de Russische sterren van FK Zenit. Die winnen, ietwat fortuinlijk en na een verlenging, met 2-0.

Opluchting bij Mancini’s team
Aleksandr Kokorin is het die tot twee keer toe de Utrechters pijn doet. Op slag van het einde van de eerste helft van de verlenging deelt hij wat later blijkt de genadeklap uit. Kokorin scoort de 2-0, trekt z’n shirt uit en viert de treffer met een uitzinnig publiek in het Saint Petersburg Stadium. De opluchting bij de klasbakkenploeg van Roberto Mancini is groot, maar niet helemaal terecht.

Zucht van verlichting
Want net als bij de 1-0 tussenstand, geldt bij de 2-0 score dat FC Utrecht aan een treffer voldoende heeft om de groepsfase van de Europa League te bereiken. En dat doelpunt lijkt er ook te komen, in de tweede helft van de verlenging. Sander van de Streek kopt, de bal hobbelt over de doellijn, maar volgens de arbitrage is er een overtreding begaan op keeper Andrei Lunev. Geen Utrechts feest dus, maar een Russische zucht van verlichting. De 2-1 gaat niet door.

Alles is soms niet genoeg
Ook in de paar minuten die FC Utrecht dan nog resteren, lukt het niet om die ene treffer te maken die beide goals van Kokorin - al in de negende minuut van de partij maakt hij de 1-0 - teniet te doen. De ploeg van trainer/coach Erik ten Hag probeert het, doet wat het kan, blijft maar beuken op de Russische muur, maar krijgt die niet geslecht. Alles is alles, maar soms is alles niet genoeg.

FK Zenit Sint-Petersburg - FC Utrecht 2-0 (1-0)
9. Aleksandr Kokorin 1-0
105. Aleksandr Kokorin 2-0

Gele kaarten: Oleg Shatov, Leandro Paredes, Aleksandr Erokhin, Matias Kranevitter, Aleksandr Kokorin (FK Zenit Sint-Petersburg), Zakaria Labyad (FC Utrecht).

Toeschouwers: 49.237.

Scheidsrechter: Carlos Del Cerro Grande.

Opstelling FK Zenit Sint-Petersburg:
Andrei Lunev; Igor Smolnikov, Emanuel Mammana, Branislav Ivanovic, Domenico Criscito; Leandro Paredes, Aleksandr Erokhin, Daler Kuzyaev; Sebastian Driussi (73. Dmitri Poloz), Aleksandr Kokorin (107. Artem Dzyuba), Oleg Shatov (89. Matias Kranevitter).

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Ramon Leeuwin (106. Jean-Christophe Bahebeck), Willem Janssen, Edson Braafheid (75. Mark van der Maarel); Yassin Ayoub, Sander van de Streek, Urby Emanuelson, Zakaria Labyad; Gyrano Kerk (89. Lukas Gӧrtler), Cyriel Dessers.