FC Utrecht heeft op waanzinnig knappe wijze de volgende ronde van de Europa League bereikt. De Utrechters doorstonden in het INEA Stadion vanavond (donderdag) een Poolse storm en speelden met 2-2 gelijk. Na de 0-0 van vorige week in Stadion Galgenwaard was dat voldoende voor het uitschakelen van de zevenvoudig kampioen van Polen.

Een voetbalachtbaan. Zo eentje met loopings, scherpe bochten, kurkentrekkers; alles erop en eraan. Zo is de wedstrijd Lech Poznan - FC Utrecht in de voorronde van de Europa League. Als toeschouwer word je emotioneel van links naar rechts geslingerd. En net als je dan even op adem denkt te kunnen komen, volgt er een nieuwe piek.

Zalig
De eerste looping is een alleraangenaamste. Al na veertig seconden dient die zich aan. Gyrano Kerk kopt op aangeven van Sean Klaiber de bal in de kruising. En dan krijgt FC Utrecht dus meteen waar het voor is gekomen: een uitdoelpunt. Zalig! En dus volgt er feest: 0-1!

Billenkijpen
Het tweede deel van de achtbaan is onprettig, in tweevoud. Eerst is er een buitenspeldoelpunt van Christian Gytkjaer, dat door de Deense arbitrage wordt geteld. Zo komen de Polen ten onrechte op 1-1. En dan, als de Utrechters na de rust andermaal de leiding denken te nemen, verandert de glimlach al snel in een frons. Er wordt gefloten voor een overtreding die er niet is, en dus staat het niet 1-2, maar nog altijd 1-1. Billenknijpen.

Voetbalsnelkookpan
Een minuut voor tijd kunnen de handen weer de lucht in. Euforie. Cyriel Dessers, moegestreden maar steeds maar doorbanjerend, werkt van dichtbij de bal tegen de touwen. En nu telt-ie wel. Een Utrechts feestje in een Poolse voetbalsnelkookpan, wederom: 1-2!

Weer billenknijpen
Als de vierde official aangeeft dat er zeven minuten blessuretijd aan de pot worden toegevoegd, is duidelijk dat de opgebouwde marge nog geen veilige is. Gytkjaer toont dat aan, als hij - vanuit buitenspelpositie? - in de derde minuut van de toegevoegde tijd de 2-2 maakt.

Machtig
Dan volgen er dus nog vier minuten. Figuurlijk waan je je in een achtbaankarretje dat tergend langzaam omhoog gaat. Terwijl je om je heen kijkt, vraag je je af wat er na het hoogste punt volgt. Een teleurstelling, of een machtige ervaring. Voor FC Utrecht wordt het dat laatste. Want na 97 minuten knokken is de buit binnen: de volgende ronde van de Europa League is behaald ten koste van het sterke Lech Poznan. Een absolute topprestatie.

Lech Poznan - FC Utrecht 2-2 (1-1)
1. Gyrano Kerk 0-1
25. Christian Gytkjaer 1-1
89. Cyriel Dessers 1-2
90+3. Christian Gytkjaer 2-2

Gele kaarten: Nikola Vujadinovic, Mario Situm (Lech Poznan), Willem Janssen, Mark van der Maarel, Ramon Leeuwin, Yassin Ayoub (FC Utrecht).

Toeschouwers: 33.446.

Scheidsrechter: Mads-Kristoffer Kristoffersen.

Opstelling Lech Poznan:
Matus Putnocky; Emir Dilaver (80. Deniss Rakels), Rafal Janicki, Nikola Vujadinovic, Vladimir Kostevych; Abdul Aziz Tetteh (85. Nicki Nielsen), Lukas Tralka; Maciej Makuszewski, Radoslaw Majewski, Mario Situm (71. Niklas Barkroth); Christian Gytkjaer.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Mark van der Maarel, Willem Janssen, Edson Braafheid (69. Robin van der Meer); Ramon Leeuwin, Sander van de Streek, Urby Emanuelson (46. Yassin Ayoub), Zakaria Labyad; Gyrano Kerk (74. Giovanni Troupée), Cyriel Dessers.