FC Utrecht heeft al jaren, en met name de laatste jaren, de Franse slag te pakken. Eerder vandaag werd de komst van Jean-Christophe Bahebeck wereldkundig gemaakt. Hij kan de tiende Fransman worden die in een officiële wedstrijd voor FC Utrecht aantreedt.

Edouard Duplan. Dat is de Fransman met de meeste Eredivisiewedstrijden voor FC Utrecht op z’n naam: 100 stuks speelde hij er. En dan te bedenken dat hij in zijn Utrechtse periode nog te kampen had met de nodige fysieke ongemakken. Was dat anders geweest, dan was de wedstrijdteller van de publiekslieveling uit Athis-Mons veel verder opgelopen.

Qua doelpunten kan Duplan ook een mooi dossier indienen; 23 stuks. Maar daarmee komt hij nog niet in de buurt van de meest scorende Fransman van FC Utrecht aller tijden in de Eredivisie: Sébastien Haller. De spits uit Ris-Orangis die tegenwoordig het tricot van Eintracht Frankfurt om de schouders heeft bracht het Utrechtse publiek in de Eredivisie 41 keer in extase.

De eerste Fransman die namens FC Utrecht zijn entree maakte in Stadion Galgenwaard, was Didier Martel. De middenvelder uit Frejus maakte 10 goals in zijn 44 optredens namens de FC uit de Domstad.

David di Tommaso mocht het rood-wit van FC Utrecht helaas slechts 44 keer aantrekken. De verdediger uit Échirolles kwam in 2005, toen hij in de Domstad onder contract stond, in zijn slaap te overlijden. Di Tommaso werd 26 jaar. De trofee voor de Beste Speler van het Seizoen, die hij in 2004/2005 won, werd na zijn overlijden naar hem vernoemd. De prijs wordt nog elk jaar uitgereikt door zijn weduwe en zoon, en werd door onder meer de Fransmannen Edouard Duplan en Sébastien Haller gewonnen.

De voorbije seizoenen stonden ook de Franse verdedigers Matthieu Delpierre en Louis Nganioni namens FC Utrecht in het veld in de Eredivisie. En dan zijn er nog drie voetballers van (deels) Franse komaf: keeper Franck Grandel (Guadeloupe/Frankrijk), Marc-Antoine Fortuné (Frans-Guyana/Frankrijk) en Loïc Loval (Guadeloupe/Frankrijk). Zij kwamen respectievelijk tot 27 (Grandel), 53 (Fortuné) en 83 (Loval) keer in actie in het eerste elftal van FC Utrecht in Eredivisieverband.