FC Utrecht neemt het morgen (donderdag) in het Hibernians Stadium in Paola op tegen Valletta FC. Een vooruitblik op de heenwedstrijd van de tweede voorronde van de Europa League.

Om die vraag maar meteen te beantwoorden: nee, FC Utrecht en Valletta FC stonden nog nooit eerder tegenover elkaar. Sterker nog: FC Utrecht speelde nog niet eerder tegen een formatie uit Malta, en Valletta FC kwam nog nooit een Nederlandse opponent tegen.

De laatste keer dat een team uit Nederland een ploeg uit Malta trof in Europees verband, was in 1974. Toen walste FC Amsterdam tegenstander Hibernians plat in de UEFA Cup. Het werd 5-0 en 7-0 in het voordeel van de Amsterdammers. Scores die in het hedendaagse topvoetbal nauwelijks nog voorkomen.

3 keer eerder speelde er in Europa een Nederlandse ploeg tegen een Maltese opponent. Dat zorgde in totaal voor 6 partijen, waarvan de Nederlanders er 5 wonnen. En 1 keer werd het gelijk.

Doelman André Krul stond onder contract bij zowel FC Utrecht als Valletta FC. Krul keepte vier Champions League-kwalificatieduels voor de formatie uit Malta.

Ook de Nederlandse spelers Jordi Cruijff en Geert den Ouden dienden in het verleden Valletta FC, net als de trainers Ton Caanen en André Paus.

Dat Valletta FC dit seizoen uitkomt in de Europa League, heeft de ploeg min of meer aan Birkirkara te danken. Die ploeg werd namelijk derde in Malta en plaatste zich voor Europees voetbal, maar kreeg daarvoor geen licentie. Daardoor werd het Europese ticket doorgegeven aan nummer vier Valletta FC.

Valletta FC rekende in de eerste voorronde van de Europa League af met SS Folgore. Het team uit San Marino werd met 2-0 en 1-0 verslagen door de rood-witten uit Malta.

Opvallend is dat 5 van de laatste 7 Europese doelpunten van Valletta FC werden gescoord door Argentijnen: Federico Falcone maakte er 3, Maximiliano Velasco en Santiago Malano allebei 1.

FC Utrecht’s meest recente Europa League-ervaring is een weinig prettige. Tegen het Luxemburgse FC Differdange 03 legden de Utrechters het af. Mark van der Maarel is de enige speler die in die partijen meespeelde en nog altijd deel uitmaakt van de selectie van de Utrechters. Ook Sean Klaiber was er destijds bij, maar hij bleef in 2014 bij beide duels op de reservebank.

Ook in het seizoen 2010/2011 speelde FC Utrecht in de Europa League. Via zeges op KF Tirana (tweede voorronde), FC Luzern (derde voorronde) en Celtic (play-off) werd de groepsfase bereikt. Daarin troffen de Utrechters Liverpool, Napoli en Steaua Boekarest. Slechts 1 poulepartij werd door de Domstedelingen verloren, maar toch werd de FC uitgeschakeld.

FC Utrecht eindigde afgelopen seizoen op plek 4 in de Eredivisie en plaatste zich zodoende voor de play-offs om Europees voetbal. Daarin werd eerst met sc Heerenveen afgerekend, en vervolgens ook na AZ gewonnen. De ontknoping was onvergetelijk. Uit verloor FC Utrecht met 3-0. Thuis, in een kolkend Stadion Galgenwaard, werd met 3-0 gewonnen. Na een bloedstollende verlenging volgde een strafschoppenserie en daarin trok FC Utrecht aan het langste eind.

Urby Emanuelson werd deze week gecontracteerd en hij is de meest ervaren FC Utrecht-speler als het gaat om Europese duels. Emanuelson speelde er al 69. Wout Brama volgt met 64 Europese partijen op z’n teller. Willem Janssen en Edson Braafheid maken de top 3 compleet met allebei 24 Europese wedstrijden op hun palmares.