Het treffen tussen FC Utrecht en Rubin Kazan kreeg vanavond (zondag) geen winnaar. In het Oostenrijkse Hallein stond na dik negentig minuten spelen een 1-1 stand op het bord. FCUtrecht.nl zocht trainer/coach Erik ten Hag na afloop van de partij op in de catacomben voor een nababbel.
 
“Dit was voor ons een prima tegenstander, ook in de beleving”, begint Ten Hag zijn terugblik op het duel met Rubin Kazan, dat zich deze eeuw vaker wel dan niet plaatste voor Europees voetbal. “Dit was ook bepaald geen oefenwedstrijd.”
 
Die laatste uitspraak verdient enige toelichting. Want: op papier was het natuurlijk wél een oefenwedstrijd. Maar Ten Hag’s statement slaat op de manier waarop beide teams het treffen aannamen. Dat was, kort gezegd: bloedserieus. Er werd op het scherp van de snede gevoetbald op een heerlijke grasmat. FC Utrecht en Rubin Kazan vergden het uiterste van zichzelf en elkaar. “Prima, die weerstand”, aldus de oefenmeester van de Utrechters.
 
Na tien minuten lukte Cyriel Dessers de 1-0. Vlak voor rust maakte Jonathas een treffer die de laatste van de avond bleek, waardoor het dus 1-1 werd in Oostenrijk, waar FC Utrecht - evenals de Russen - op trainingskamp is. “We speelden in fases en bij momenten uitstekend. Natuurlijk gingen er ook dingen verkeerd. Naiviteiten, ja, die zag ik ook wel. In de veldbezetting, de teamorganisatie en aan de bal”, stelt Ten Hag. “Dat zijn zaken die je je als het om de knikkers gaat niet kunt veroorloven.”
 
Nu feitelijk gezien wel. Het kan waardevol lesgeld zijn in aanloop naar donderdag 13 juli; de dag dat voor FC Utrecht het Europese avontuur begint. “Vanavond hebben we precies de weerstand gekregen die we wilden. Daar ben ik blij mee. Het gaat om winnen, om overleven. Dit hadden we nodig, en hier kunnen we mee verder.”