FC Utrecht reist vandaag (woensdag) af naar Malta en neemt het op dat eiland morgen op tegen Valletta FC in de tweede voorronde van de Europa League. FCUtrecht.nl knoopte een gesprek aan met Jeroen Boonzaaijer, Beleidsmedewerker van de Nederlandse ambassade op Malta.

Zou je Malta in één zin kunnen beschrijven?
"Malta is een zonnig, kleurrijk land met een veelbewogen geschiedenis in het hartje van de Middellandse Zee."
 
Wat is de algemene kijk op voetbal van de Maltezers? Hoe leeft de sport op het eiland?
"Voetbal is één van de grootste sporten op Malta, samen met waterpolo en paardenraces. Maltese clubs hebben vooral semiprofs en een paar volledig professionele voetballers in dienst. Dat zijn voornamelijk Brazilianen. Malta staat op plek 46 van de UEFA-ranglijst en is dus een laagvlieger in Europa. Dat is ook niet gek voor een land met iets meer inwoners dan de stad Utrecht; ongeveer 420.000. De meeste Maltese voetbalfans zijn vanwege het niet zo hoge niveau van de Maltese competitie ook fanatiek supporter van een Italiaanse of Engelse voetbalclub."
 
Hoe is in Malta gereageerd op het feit dat Valletta FC zich ten koste van SS Folgore plaatste voor de tweede voorronde van de Europa League?
"Valletta FC heeft zich tot nu 23 keer kampioen mogen noemen en is daarmee één van de topteams van Malta. De club haalt vrijwel elk jaar de voorronde van de Europa League of de Champions League. De laatste jaren heeft Valletta meerdere malen de eerste voorronde van een van deze toernooien overleefd, maar heeft het team zich nog nooit weten te plaatsen voor het hoofdtoernooi. De fans van Valletta hopen dit jaar daarom verder te komen dan ooit."
 
Hoe denken de supporters in Malta over de loting, waarin FC Utrecht aan Valletta FC is gekoppeld?
"De meeste Maltezers zijn van mening dat het lastig gaat worden tegen een fullprofclub als FC Utrecht. Niets is echter uitgesloten en beide ploegen zitten nog volop in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De lokale voetbalfans hopen daarom op een verrassing!"
 
Wat kunnen de supporters van FC Utrecht verwachten op Malta?
"Goed weer, gastvrijheid en een blauwe zee."
 
Wat voor tip zou je de spelers van FC Utrecht kunnen meegeven?
"Er is voor deze week een hittegolf voorspeld met temperaturen boven de 37 graden. De spelers moeten dus goed oppassen voor oververhitting."
 
Voor wie juichen jullie op de ambassade nu eigenlijk?
"Het zou leuk zijn voor Malta als het een spannende wedstrijd wordt en Valletta een keer verder komt, maar als Nederlandse ambassade hopen wij natuurlijk dat FC Utrecht met de volle buit terugkeert naar Nederland."
 
Heb je nog tips voor onze supporters die Malta gaan bezoeken?
"Malta heeft prachtige stranden (vooral in het noorden van het eiland) en mooie historische plekken (Valletta, Mdina). Vergeet je echter niet in te smeren want de zon gaat deze week flink branden!"