FC Utrecht behaalde vanavond (zondag) een genoeglijk resultaat tegen Rubin Kazan. Het treffen tussen de Utrechters en de ploeg uit de hoogste divisie van Rusland eindigde in het Oostenrijkse Hallein in 1-1.
 
Toegegeven: aan de ambiance is het te merken. Geen vol stadion, maar pak ‘m beet honderd toeschouwers in de tribune. Geen hordes journalisten en camera’s langs de lijn, maar slechts een enkele reporter. Maar verder? Verder heeft FC Utrecht - Rubin Kazan toch vooral veel weg van een partij waarin het om de knikkers gaat. Het is een oefenwedstrijd waarin het tot op het randje gaat. Soms een beetje over de rand heen gaat, wellicht zelfs. Het is een sparringssessie zoals je die graag hebt. Eentje die uitdaging biedt, die scherpte vereist.
 
Daar kom je voor naar Tirol
Dat is precies waarvoor FC Utrecht deze week naar Tirol is getrokken. De ploeg van trainer/coach Erik ten Hag speelt tijdens het Oostenrijkse oefenkamp drie oefenduels, tegen drie teams van, zogezegd, Europees niveau. Allemaal met als doel klaar te zijn voor de strijd op donderdag 13 juli, als voor de Domstedelingen de eerste Europa League-voorrondepartij van de jaargang op de rol staat.
 
Vlak voor rust de gelijkmaker
Rubin Kazan, dat deze eeuw zich vaker wel dan niet plaatste voor Europees voetbal, dwingt de FC Utrecht-ploeg tot het uiterste te gaan. En het mooie is: de Utrechters weten daarmee prima om te gaan. FC Utrecht speelt een puike eerste helft tegen de Russen, die vlak voor rust via een door Spanjaard Rubén Rochina voorbereid doelpunt dat door sterspeler Jonathas wordt gescoord. Van dichtbij kopt de Braziliaan de bal tegendraads in, daarmee David Jensen kansloos latend (1-1).
 
Dessers opent de score
In de tiende minuut van de partij komt FC Utrecht op voorsprong. De vroege treffer wordt gemaakt door Cyriel Dessers en mede mogelijk gemaakt door aangever Yassin Ayoub. Dessers blijft na een steekpass van de middenvelder koel als hij op Sergey Ryzhikov afkomt en lukt de 1-0.
 
Akmurzin voorkomt de winnende
Na de pauze krijgen beide teams mogelijkheden de wedstrijd te beslissen, maar tot een winnend doelpunt komt het niet. De ingevallen keeper Timur Akmurzin maakt inzetten onschadelijk van onder anderen Sean Klaiber en Odysseus Velanas onklaar.
 
Toewerken naar treffen met FC Ufa
FC Utrecht werkt de komende twee dagen op het trainingsveld toe naar de volgende oefenpartij die op het programma staat. Die dient zich woensdag aan. Die dag is FC Ufa, eveneens een team uit de hoogste klasse van Rusland, de opponent van Ten Hag’s team.

FC Utrecht - Rubin Kazan 1-1 (1-1)
10. Cyriel Dessers 1-0
44. Jonathas 1-1
 
Toeschouwers: 150.
 
Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber (78. Maarten Peijnenburg), Mark van der Maarel, Willem Janssen, Edson Braafheid (46. Robin van der Meer); Darren Rosheuvel (74. Jeff Hardeveld), Sander van de Streek (84. Mitchell van Rooijen), Yassin Ayoub (46. Odysseus Velanas), Zakaria Labyad (78. Sylla Sow); Simon Makienok (64. Bilal Ould-Chikh), Cyriel Dessers (64. Gyrano Kerk).
 
Opstelling Rubin Kazan:
Sergey Ryzhikov (46. Timur Akmurzin); Moritz Bauer (46. Fedor Kurdyashov), Carlos Zambrano (46. Vladimir Granat), Cesar Navas (46. Taras Burlak), Sergio Sanchez (46. Rustan Kambolov); Elmir Nabiullin (46. Oleg Kuzmin), Yann M’Vila (46. Mijo Caktas), Rifat Zhemaletdinov (46. Magomed Ozdoev), Rubén Rochina (46. Maxime Lestienne)); Maxim Kanunnikov (46. Gokdeniz Karadeniz), Jonathas (46. Sardar Azmoun, 66. Alex Song).