Op de grasmat van SV Kirchdorf speelt FC Utrecht vanavond (woensdag) een vriendschappelijke wedstrijd tegen FC Ufa. Het duel met de in 2010 opgerichte Russische opponent begint in Kirchdorf in Tirol om 18.30 uur.
 
Voor de tweede keer in een tijdsbestek van enkele dagen neemt FC Utrecht het op tegen een ploeg uit de hoogste Russische divisie. Werd zondagavond met 1-1 gelijkgespeeld tegen het alom gekende Rubin Kazan, vanavond wacht een ontmoeting met FC Ufa.
 
Opgericht in 2010
FC Ufa is beduidend minder bekend dan Rubin Kazan. Maar schijn bedriegt: FC Ufa eindigde afgelopen seizoen immers hoger dan Rubin Kazan. En dat voor een team dat nog maar enkele jaren bestaat. Vierde FC Utrecht eerder deze week het 47-jarige bestaan, FC Ufa dateert van om precies te zijn 23 december 2010. De ploeg speelde in het seizoen 2011/2012 voor het eerst competitievoetbal en had er maar een paar jaar voor nodig om te debuteren op het hoogste niveau; dat gebeurde namelijk ‘al’ in 2014; een sensationele opmars.
 
IJzersterke defensie
De statistieken die FC Ufa afgelopen seizoen produceerde, vallen op. De ploeg scoorde in 30 competitieduels slechts 22 keer en slaagde er desondanks toch in te eindigen in het linkerrijtje. Dat hadden de mannen uit Ufa te danken aan een ijzersterke defensie, die slechts 25 tegentreffers toeliet. Ter vergelijking: kampioen Spartak Moskou incasseerde meer doelpunten. Kehinde Fatai, een Nigeriaan die in met name de Roemeense competitie al zijn sporen verdiende, werd met 6 treffers clubtopscorer van FC Ufa.
 
Diverse internationals
Zo weinig jaren de club FC Ufa nog op de teller heeft staan, zo ervaren is vleugelverdediger Bojan Jokic. De 31-jarige flankspeler is 83-voudig Sloveens international en kwam uit in onder meer de Franse, Spaanse, Engelse en Italiaanse competitie. De selectie van FC Ufa herbergt ook internationals uit Moldavië en Georgië, maar het gros van de spelerskern beschikt over een Russisch paspoort.
 
De blik op 13 juli
FC Utrecht heeft de blik gericht op 13 juli. Die dag begint de Europese campagne van het team van trainer/coach Erik ten Hag, dat dan in Malta of San Marino aan de bak moet. Met die partij in het vooruitzicht was de testmatch tegen Rubin Kazan een zeer waardevolle. Het was een match die weliswaar in de voorbereiding werd gespeeld, maar alles van een pot om de knikkers in zich had. De Utrechters hopen vanavond andermaal op die manier op de proef te worden gesteld. Hoge weerstand is belangrijk in deze fase van de voor de FC uit de Domstad.
 
Live verslag
De wedstrijd FC Utrecht - FC Ufa begint in Kirchdorf in Tirol om 18.30 uur. Er is, ijs en weder dienende, de mogelijkheid het oefenduel via een livestream te volgen. Daarnaast doet FC Utrecht rechtstreeks verslag via Twitter, Instagram Stories en Snapchat.