Vandaag weet FC Utrecht welke tegenstander het loot tijdens het 14e seizoen dat Utrecht Europees voetbal speelt. De club dook in de archieven en achterhaalde dankzij de clubarchivaris de volgende pareltjes.

Het Europese avontuur begon in Roemenië op 17 september 1980. De allereerste tegenstander ooit heette Arges Pitesti. Na de 0-0 in Roemenië werd het in Utrecht 2-0. Voor de allereerste Europese doelpunt van FC Utrecht tekende Gerard van der Lem.

In totaal speelde FC Utrecht 50 wedstrijden in Europees verband. Aan die reeks kwam op 25 juli 2013 een voorlopig einde, toen de Utrechters in eigen huis niet wisten te winnen van het Luxemburgse Differdange (3-3).

Van de 25 thuiswedstrijden in Europa won FC Utrecht er 11, speelde het 7 keer gelijk en er werd 7 keer verloren. De verliespartijen thuis waren niet tegen de minste tegenstanders. HSV Hamburg, FC Porto, Real Madrid, Parma, Legia Warschau, Dnipro Dnipropetrovsk en Austria Wien staan gedocumenteerd als winnaars in thuiswedstrijden van de FC.

Het is zeker niet de eerste keer dat FC Utrecht voor een Europees thuisduel moet uitwijken naar een ander stadion. Op 30 september 1981 werd de wedstrijd tegen Hamburger SV in Arnhem gespeeld in verband met de bouw van Stadion Galgenwaard. Het seizoen daarop (15 september 1982) moest Utrecht naar Groningen afreizen voor de wedstrijd tegen FC Porto. Als straf voor ongeregeldheden. 13 of 20 juli speelt FC Utrecht opnieuw op vreemde bodem: dan vormt het Mandemakers Stadion in Waalwijk het strijdtoneel.
 
In de 25 uitwedstrijden was Utrecht minder productief. Er werden maar vier wedstrijden gewonnen, waaronder een memorabele wedstrijd in Hamburg. Acht keer werden de punten gedeeld. De overige 13 potjes werden verloren.
 
Utrecht speelde de meeste wedstrijden tegen Oostenrijkse tegenstanders (4x) Austria Wien, Grazer AK, Linzer ASK en Sturm Graz.

Alje Schut speelde tot nu toe de meeste Europese wedstrijden voor onze FC. Hij kwam op 20 wedstrijden, gevolgd door Tim Cornelisse met 19 en Stefaan Tanghe met 16. Ricky van Wolfswinkel was in Europa het meest productief: Hij staat eenzaam bovenaan met 9 goals. Stefaan Tanghe trof vijf keer doel in Europa en Hans van de Haar, Jacob Mulenga en Willy Carbo waren vier keer trefzeker.