S├ębastien Haller: Merci et au revoir

29 mei 2017
51 goals, 1 verhaal. Een aai over de bol van Yassin Ayoub, de vlag kan uit bij Bram Castro en Filip Kurto.
Aan het Tijdperk Haller komt een einde; in Utrecht dan toch zeker. De 22-jarige spits uit Frankrijk verkast na drie seizoenen op rij clubtopscorer van FC Utrecht te zijn geworden naar Bundesliga-team Eintracht Frankfurt. Een verhaal over de 51 goals van Super Seb.

Naar mate de wedstrijd vordert, neemt het gevaar dat Sébastien Haller heet alleen maar toe. Het kwartier waarin de Fransman de meeste van zijn 51 FC Utrecht-doelpunten maakte, is het laatste kwartier van de wedstrijd: 11 stuks. En dan lukte Super Seb ook nog eens 4 goals in de blessuretijd.

Van de 51 treffers die Haller mocht vieren als FC Utrecht-spits, vielen er 21 in de eerste helft. En, logischerwijs, dus 30 ná de break. De verdeling: 6 in het eerste kwartier, 8 in het tweede kwartier, 7 in het derde kwartier, 6 in het vierde kwartier, 9 in het vijfde kwartier, 11 in het slotkwartier, en dan nog eens 4 in de blessuretijd.

Het vroegste doelpunt dat Haller maakte als FC Utrecht-speler, was op 27 november 2016 in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Toen was het al in de tweede minuut raak. Opmerkelijk genoeg was ook de meest late treffer die de Franse jeugdinternational maakte er één tegen Feyenoord. Op 8 augustus 2015 liet Haller in de zesde minuut van de blessuretijd het net nog bollen in De Kuip.

Haller scoorde namens FC Utrecht 36 keer met rechts, 9 keer met zijn hoofd en 6 keer met links. De eerste 9 goals van Haller voor FC Utrecht, maakte hij met z’n rechtervoet.

Penaltyspecialist Haller scoorde 15 keer vanuit een strafschop voor FC Utrecht. Geen enkele speler benutte in dienst van de FC uit de Domstad méér penalty’s. 

Met zijn 51 doelpunten is Haller trouwens ook de buitenlandse clubtopscorer aller tijden van FC Utrecht. Dit seizoen onttroonde de sterke spits de Belg Stefaan Tanghe. 

In de Eredivisie liet Haller FC Utrecht 41 keer juichen. Hij maakte 6 doelpunten in de KNVB Beker en was ook nog goed voor 4 treffers in de play-offs om Europees voetbal.

Yassin Ayoub bereidde de meeste treffers voor die Haller maakte: 6 stuks. De middenvelder verdient dus een aai over z’n bol, net als Nacer Barazite (4 assists op Haller) en Sofyan Amrabat, die 3 assists gaf op de Fransman. Haller scoorde 2 keer op aangeven van Edouard Duplan, Bart Ramselaar, Giovanni Troupée en Richairo Zivkovic en werd 1 keer succesvol bediend door Timo Letschert, Kai Heerings, Jeff Hardeveld, Mark Diemers, Ramon Leeuwin, Kristoffer Peterson, Andreas Ludwig, Rico Strieder en Kevin Conboy.

Keepers uit maar liefst 10 verschillende landen werden verschalkt door Haller in zijn FC Utrecht-periode. De goalgetter gaf goalies uit Polen, België, Costa Rica, Denemarken, Australië, Curaçao, Griekenland, Litouwen, Frankrijk en Nederland het nakijken.

Bij Filip Kurto en Bram Castro kan de vlag uit. Zij werden allebei 4 keer geklopt door Haller, die Mickey van der Hart, Kenneth Vermeer, Erwin Mulder, Leon ter Wielen en Brad Jones allemaal 3 keer liet vissen. Nick Marsman, Gino Coutinho, Martin Hansen, Kevin Begois, Tom Muyters, Boy de Jong en Kostas Lamprou kregen allemaal 2 keer het nakijken. Haller scoorde 1 keer tegen Benjamin van Leer, Joël Drommel, Tim Krul, Remko Pasveer, Leonard Nienhuis, Ruben Valk, Jeroen Zoet, Eloy Room, Ernestas Setkus, Sergio Padt, Joris Delle en Warner Hahn.