FC Utrecht O17 heeft de overwinning van vorige week in Groningen geen passend vervolg kunnen geven. In Wormerveer leed de ploeg van trainer Ruud Heus een nipte 2-1 nederlaag. Lang heeft Utrecht uitzicht gehad op minimaal een punt, maar AZ’s vrije trap-specialist Thijs Oosting profiteerde van  het gat in de Utrechtse muur en tekende daarmee een kwartier voor tijd voor de Alkmaarse voorsprong. Utrecht was aanvallend machteloos en kon in het laatste kwartier geen kansen op de gelijkmaker meer forceren.

In de eerste helft was AZ de ploeg die het spel maakte. Utrecht stond compact en gaf in die periode slechts één kans weg. Keeper Fabian de Keijzer toonde echter aan waarom hij international is en redde in de één tegen één situatie. In balbezit was het bij Utrecht echter onder de maat en de voorhoede gaf vandaag ‘niet thuis’. Tekenend was het dan ook dat verdediger Christopher Mamengi een kwartier voor rust een afgeslagen bal tot doelpunt promoveerde door de bal in één keer op de slof te nemen. Tien minuten na rust viel de 1-1: AZ’s vleugelaanvaller Guillermo Gauna kon zomaar over de linkerflank doorzetten en verschalkte De Keijzer in de lange hoek.

De door scheidsrechter D’Onorio gemakkelijk gegeven vrije trap luidde uiteindelijk de Utrechtse nederlaag in. Ondanks dat trainer Ruud Heus kwaad was over het niet nakomen van afspraken bij dode spelmomenten, kwam na de teleurstelling toch ook de realiteit: “We hebben met z’n allen wel als leeuwen gevochten, dat moet ik de jongens nageven. Het stond allemaal goed, maar in balbezit hebben we veel te weinig gebracht en spelen gewoon simpelweg bij balbezit de bal te vaak naar de verkeerde kleur. We misten vandaag ook 4 basiskrachten en dat is tegen een uitstekend combinerende ploeg als AZ toch ook moeilijk. Met een goede organisatie en een enorme vechtlust komen we toch altijd een heel eind. Ik kijk dan ook met vertrouwen naar de komende twee thuiswedstrijden.”

AZ O17 – FC Utrecht O17 2-1 (0-1)
31. Christopher Mamengi 0-1
51. Guillermo Gauna 1-1
64. Thijs Oosting 2-1