FC Utrecht O12 is van 11 april tot en met 16 april op Mallorca geweest voor een toernooi: de Santa Ponça Cup. Het toernooi vond plaats in de gelijknamige gemeente, ten zuidwesten van Palma de Mallorca. Vanwege de opzet van het toernooi (7 vs 7), had FC Utrecht zich met twee teams ingeschreven. Spaanse profclubs als Villarreal (uiteindelijke winnaar), Valencia CF, Athletic de Bilbao, Gimnastic de Tarragona en RCD Mallorca deden ook mee. Deze zonnige week, vol met Spaanse passie, was erg leerzaam voor de spelers en staf. Team A werd uitgeschakeld door Villarreal C.F. in de kwartfinales. Team B heeft de finale na een 2-2 eindstand verloren na strafschoppen van dit zelfde Villarreal.
 
Vol spanning en enthousiasme verzamelde iedereen op 11 april op vliegveld Schiphol, uiteraard was er iemand wat vergeten en die moest nog even heen en weer. De rest van de heenreis verliep voorspoedig, de piloot en de bemanning had voor FC Utrecht aan board een warm welkom en werd zelfs door de speakers in het vliegtuig omgeroepen. Na laat aangekomen te zijn in het hotel, kon iedereen gaan rusten voor de start van het toernooi. Het was in eerste instantie even wennen aan de hogere temperaturen, Spaanse passie (al tijdrekken als het gelijk stond), ‘de tunnel’ (catacombe met alles wat daarbij komt kijken), zeven tegen zeven wedstrijden in plaats van acht tegen acht en de andere speelstijl van de tegenstanders. Uiteraard wendde het strand, de zee en het zwembad wel snel bij de jongens en dit was een welkome afwisseling van de fysiek en emotioneel zware wedstrijden.
 
Door bovengenoemde factoren moest FC Utrecht onder 12 nog even wennen aan het begin in de groepsfase. Maar kwam het knap twee keer terug van een achterstand met 2 doelpunten verschil. Dit werd snel recht gezet met hoge uitslagen, waaronder tweemaal 7-0 winst tegen Collerense en FC Cide. Dode spelsituaties waren af en toe lastig door de grotere doelen, in combinatie met een iets kleiner veld. Daardoor werden sommige wedstrijden onnodig spannend. Zowel team A als team B plaatste zich met gemak en met een goede positie voor de achtste finales. Inmiddels had FC Utrecht een flinke fanclub opgebouwd op het eiland. Naast de ongeveer 60 ouders, broertjes, zusjes en familievrienden, hadden de FC Utrecht spelers ook de harten van andere Spaanse teams veroverd, die luid zingend met 'common Utretsjt' onze jongens aanmoedigden. Met alle familieleden, spelers en staf werd er op de vrijdagavond met zijn alle heerlijke paella gegeten (ongeveer 100 man). Ook werd er met de jongens een hilarische quiz gehouden. Een onderdeel was 'boxershort op of boxershort af', zoals het beroemde 'petje op, petje af'. Bij deze quiz konden fantastische prijzen gewonnen worden, als badmutsen en zwembandjes.
 
Een belangrijk leermoment voor de spelers en de staf was om te leven van wedstrijd naar wedstrijd. Niet enkel met de juiste inspanningen op het juiste moment (en andersom), maar ook het omgaan met voeding(stijden), vrije tijd en (tactische) voorbereidingen. De teams van FC Utrecht kwamen door de achtste finales heen en kwam daarmee verder dan Athletic Bilbao en Valencia.  In een gelijkwaardige wedstrijd tegen Villareal verloor team A de kwartfinale. Team B haalde via een bloedstollende strafschoppenserie tegen Real Mallorca de finale van de Santa Ponça Cup. FC Utrecht kwam in de finale tweemaal op voorsprong, maar kon de strafschoppen niet ontglippen. Deze serie werd helaas verloren, maar een grote beker voor een knappe tweede plaats werd meegenomen, helaas mocht die niet mee als handbagage en moest die in de koffer.
 
Voor alle spelers, staf en familie was dit een onvergetelijke trip. Het was superleerzaam vanwege spelen in andere temperaturen, tegen buitenlandse teams, 5 dagen lang moeten presteren en ander eten. Maar ook is er superveel plezier gemaakt, vriendschappen voor het leven gesloten, hebben de jongens hun Engels en Spaans geoefend en hebben we zelfs kennis gemaakt met de Spaanse brandweer, omdat een speler met zijn hand vastzat in een soort van kauwgomballenapparaat.

Wij danken nogmaals de organisatie van de  Santa Ponça Cup, muchas gracias