Een collectief ijzersterk FC Utrecht O17 heeft deze zaterdag een knappe overwinning gehaald op de leeftijdgenoten van PSV: 2-1.
 

Trainer Ruud Heus moest vooraf puzzelen voor de juiste opstelling, aangezien hij inmiddels vier spelers af moest staan aan O19 en ook niet kon beschikken over de geschorste Christopher Mamengi. “Tactisch klopte het plaatje vandaag en ik vind het knap hoe mijn spelers de discipline konden opbrengen om de ploeg continu bij elkaar te houden. Onze strijdlust, teamgeest en wil om te winnen deden de rest. PSV heeft maar twee grote kansen gehad. Ik moet alle jongens dan ook complimenteren, ze mogen trots zijn op hun prestatie”, aldus een uitermate tevreden Heus.
 
PSV had de eerste helft het meeste balbezit, maar ze konden nauwelijks door de Utrechtse defensie komen. Slechts één keer moest keeper Joey Houweling handelend optreden, een kopbal van de PSV spits wist hij keurig onschadelijk te maken. In eerste instantie wist Utrecht ook niet gevaarlijk te worden, maar naarmate de wedstrijd vorderde werd balverovering door druk op de juiste momenten omgezet in gevaarlijker uitziende counters.
 
Na een half uur kwam Utrecht op voorsprong: Dino Janssen werd diep gestuurd en probeerde het in de lange hoek, waar PSV doelman Kyan van Dorp in eerste instantie redde maar in de rebound de meegelopen Jayden Macnack zag scoren: 1-0.
 
In de rust kon Heus niet anders dan zijn ploeg op het hart drukken op deze wijze door te gaan en met name ook de tweede helft scherp te starten. Het resulteerde in een aantal opgelegde kansen, waarbij Dino Janssen al snel de 2-0 op de schoen had toen hij alleen voor Van Dorp verscheen, de laatste wist zijn inzet te pareren. Ook spits Amoros Nshimirimana had kunnen scoren, maar hij legde de bal breed daar waar een schot op doel wellicht wel tot succes had geleid. Na ruim een kwartier viel toch de 2-0. Dino Janssen kwam prima tussenbeide toen Van Dorp zijn laatste man wilde aan wilde spelen en hij kon de bal na de keeper te hebben omspeeld in het lege doel deponeren.  
 
PSV ging daarna met vier spitsen spelen en hanteerde veelal hoge ballen om de ingebrachte lange spits te bedienen. Utrecht gaf echter weinig weg en ondanks dat PSV een kwartier voor tijd voor de 2-1 zorgde na een prima aanval waarbij spits Joop Daniëls een voorzet van rechts achter Joey Houweling kopte, trok de ploeg de overwinning op karakter over de streep.
 
Door het resultaat is Utrecht nu opgeklommen naar een vijfde positie waarbij het in punten gelijk staat met Vitesse en dat is nu toevallig de tegenstander van volgende week. Voorwaar een uitdaging om nog een plaatsje te stijgen. Aanvang op Papendal is 12.00 uur.
 
FC Utrecht O17 – PSV O17 2-1 (1-0)
28. Jayden Macnack 1-0
59. Dino Janssen 2-0
64. Joop Daniëls 2-1
 
Opstelling FC Utrecht O17:
Joey Houweling, Mark Pabai, Cas Odenthal, Philip van Grinsven, Rida Azzouz (54. Reda Akmum), Karam El Ayoubi, Jay van Ooijen (70. Marvin Renfurm), Stijn Schilder (80. Djevencio van der Kust), Amoros Nshimirimana (63. Andrew Kanters), Jayden Macnack, Dino Janssen (75. Raymond Huizing).