FC Utrecht heeft op heroïsche wijze de drie punten gepakt. Na een 2-0 achterstand bij rust stapten de Utrechters vanavond (zaterdag) na dik 90 minuten voetbal als winnaar van het veld van FC Groningen: 2-3.

Het uitvak doet het Noordlease Stadion trillen op zijn grondvesten. De 233 meegereisde supporters van FC Utrecht gaan na 81 minuten voetbal in Groningen volledig uit hun dak. Yassin Ayoub danst zichzelf dan oog in oog met Sergio Padt, en laat met een subtiel tikje de keeper kansloos. Het betekent de 2-3, het betekent - zo blijkt tien minuten later - de eindstand, het betekent drie punten, het betekent feest, het betekent een historische comeback.

In de voetsporen van het team van 1994
Want het is op 28 augustus 1994, uit bij NEC, dat FC Utrecht voor het laatst een Eredivisiewedstrijd wint waarbij het op enig moment met 2-0 achterstaat. Jeffrey Kooistra en Carlos van Wanrooij zorgen voor een 2-0 tussenstand destijds, en twee treffers van Edwin Gorter en een doelpunt van Ab Plugboer buigen die in Utrechts voordeel om: 2-3.

Linssen maakt het FC Utrecht lastig
Nu is Bryan Linssen de plaaggeest van de Utrechters, die in de eerste helft weinig hebben in te brengen tegen een simpelweg sterker spelend FC Groningen. Linssen zorgt in het begin (1-0) en aan het einde (2-0) van de eerste helft voor doelpunten die ervoor zorgen dat FC Utrecht een lood- en loodzware klus staat te wachten.

Haller tekent de contouren van de comeback
Die klus, die klaart het. Die klaart het omdat het de klus accepteert, de rug recht en vervolgens met goed spel tot veel kansen komt. Vanuit een door Yassin Ayoub genomen hoekschop beukt Sébastien Haller met z’n hoofd de bal tegen de touwen en daarmee staat de contouren voor een geweldige comeback op papier: 2-1.

Troupée haalt kiezelhard uit
Giovanni Troupée, de in de tweede helft zo vaak mee opkomende vleugelverdediger, is het die de boel in evenwicht brengt. Dat doet hij met een schot, wel zo verschrikkelijk hard en zo vreselijk mooi; wauw. Alles zit in die bal. Keeper Padt heeft geen schijn van kans op de kiezelharde knal van het jeugdproduct van FC Utrecht: 2-2, met nog dik tien minuten op de klok.

Winst!
Drie minuten later is het Utrechtse kunststukje compleet. Ayoub is het die het doelpunt maakt en daarmee een wedstrijd waarin over en weer liefst 42 (!) keer op doel wordt geschoten in Utrechts voordeel beslist. FC Utrecht wint, FC Utrecht pakt weer drie punten en weet zeker dat het komend weekend als nummer vier begint aan de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.

FC Groningen - FC Utrecht 2-3 (2-0)
4. Bryan Linssen 1-0
45. Bryan Linssen 2-0
54. Sébastien Haller 2-1
79. Giovanni Troupée 2-2
82. Yassin Ayoub 2-3

Gele kaarten: Kasper Larsen, Ruben Jenssen, Jason Davidson, Oussama Idrissi (FC Groningen), Gyrano Kerk (FC Utrecht).

Toeschouwers: 21.458.