Het doordeweekse thuisduel tegen Vitesse O17 leverde de ploeg van Ruud Heus zijn eerste competitiepunt op. Dat zag er na de eerste helft echter totaal niet naar uit. De Arnhemmers heersten voor rust op alle fronten. FC Utrecht kwam continu te laat in de duels, als het al in duels kwam dan werden die over het hele veld verloren en in balbezit wist Utrecht ook nauwelijks de bal naar de goede kleur te spelen. Typerend dan ook hoe Vitesse na tien minuten wedstrijd op voorsprong kon komen. De Arnhemse linksbuiten Hicham Acheffay kon bij de achterlijn zomaar twee Utrechters passeren, waarna hij zijn teamgenoot Mark Bencze een niet te missen kans bood. En ook de 0-2 kon Utrecht zich vlak voor rust aanrekenen. Een hoekschop kon bij de tweede paal worden teruggekopt en de Arnhemse spits kon bij de eerste paal binnenkoppen, en dat terwijl er toch lengte genoeg stond in de Utrechtse defensie. Het hoeft geen betoog dat Heus in de rust niet te spreken was over zijn ploeg. Waar was de passie en strijd, die Utrecht in de eerste twee wedstrijden tegen AZ en Ajax typeerden, gebleven.

Met twee wissels probeerde hij dan ook het tij in de tweede helft te keren. “Maar ik had net zo goed iedereen kunnen wisselen”, aldus Heus. Utrecht beet in die tweede helft dan ook veel meer van zich af en met vaak opportunistisch voetbal drong het Vitesse meer terug. Het had ook resultaat, want na tien minuten was de aansluitingstreffer daar. De ingevallen Tanay Uzan legde al zijn agressie in een weergaloos schot van zo’n 30 meter en de, overigens uitstekende, Vitesse keeper Issam El Maach was kansloos. Heus bracht nog meer opportunisme door de lange Cas Odenthal mee naar voren te sturen teneinde lange ballen van de zijkant te kunnen verlengen. Dat had succes, want uit één van die doorgekopte ballen kon spits Dereck Darkwa de gelijkmaker aantekenen. In de laatste fase golfde het spel op en neer, waarbij Vitesse wellicht nog de beste mogelijkheden kreeg op een overwinning. De Utrechtse defensie bleef uiteindelijk overeind. “Als je zo aan een wedstrijd begint, mag je uiteindelijk nog blij zijn met een punt. Waarbij ik moet zeggen, maar dat hadden we eerder dit seizoen al ondervonden (0-1 nederlaag red.), dat Vitesse een prima ploeg heeft. Ik zag gelukkig in de tweede helft weer passie en beleving, want zonder die ingrediënten kunnen we net zo goed thuis blijven.” A.s. zaterdag staat de thuiswedstrijd tegen Feyenoord op het programma. Waar en hoe laat deze gespeeld gaat worden is nog even niet bekend. Houd het ‘programma van de academie’ dus in de gaten.

“10  0-1  Mark Bencze
“39  0-2  Nikolas Agrafiotis
“51  1-2  Tanay Uzan
“66  2-2  Dereck Darkwa

Opstelling FC Utrecht O17: Fabian de Keijzer, Marvin Renfurm, Tommy St. Jago, Cas Odenthal, Christopher Mamengi, Reda Akmum, Jayden Macnack (“41 Jay van Ooijen), Mark Pabai (“41 Tanay Uzan), Karam El Ayoubi, Dereck Darkwa, Dino Janssen (“72 Rida Azzouz).