FC Utrecht won gisteren met 1-2 van Sparta Rotterdam. Het was het tiende competitieduel zonder nederlaag. Wat volgt is een thuisduel tegen Ajax op 22 januari, een confrontatie waar al weken lang naar wordt uitgekeken. Circa 20.000 toeschouwers worden verwacht. 

FC Utrecht was gisteren op Spangen verzekerd van een vol uitvak: 650 uitsupporters. Algemeen directeur Wilco van Schaik: “We zijn ontzettend trots met de massale steun voor de ploeg, dat is een groot compliment waard. Helaas zijn wij ook geconfronteerd met leuzen aan het einde van de wedstrijd. Laat duidelijk zijn dat FC Utrecht zich nadrukkelijk distantieert van kwetsende teksten. Wij betreuren het ten zeerste dat mensen in de samenleving hierdoor gekwetst worden. Stewards op het uitvak hebben hierop direct geanticipeerd. De betrokken partijen hebben via het protocol gehandeld. We zijn hier zeer alert op, want iedereen kent onze geschiedenis. Het werpt wel een schaduw vooruit naar aanstaande zondag,  een wedstrijd waar we al weken mee bezig zijn.”

“We wenden de gebeurtenissen op Het Kasteel aan om vast vooruit te kijken naar die wedstrijd. Het moet iedereen om de club heen met een FC Utrecht-hart duidelijk zijn dat de club onder het vergrootglas ligt en dat we ons geen misstap kunnen permitteren. We willen dan ook een beroep doen op alle supporters om toe te zien op een ordelijk verloop van deze wedstrijd en de club positief te steunen, net zoals bij al die andere thuiswedstrijden. Rivaliteit hoort bij voetbal, maar dan wel op een sportieve manier. Zowel op het veld als op de tribune. Samen met jullie hulp zijn wij het onszelf verplicht, als trotse Eredivisie-club, om heel Nederland te laten zien dat Utrecht haar gasten warm en gastvrij onthaalt. Onze goede prestaties van de club op vele terreinen komen anders pertinent in het geding.”

Na de escalaties tegen Ajax twee jaar geleden is er door FC Utrecht extra geïnvesteerd om dit soort voorvallen in Stadion Galgenwaard beter te kunnen traceren met onder andere een cameravolgsysteem. Verder is er een intensieve samenwerking met de KNVB, de lokale driehoek en de supportersgroeperingen om het probleem te lijf te gaan en werkt de club ook intensief samen met de Ajax-organisatie.