De Eredivisie lanceert een volledig nieuwe competitie voor de Eredivisieclubs, naast de Nederlandse voetbalcompetitie: de E-Divisie. Binnen de E-Divisie gaan eSporters van de 18 Eredivisieclubs, dus ook FC Utrecht, virtueel strijden om het kampioenschap in FIFA 17. De E-Divisie, wereldwijd een van de eerste officiële eSports-competities voor FIFA-gamers, start op 6 februari. Via Twitch, YouTube en FOX Sports kunnen fans en liefhebbers de wedstrijden van hun favoriete club of gamer gaan volgen.

De E-Divisie is een initiatief van de Eredivisie CV en wordt gelanceerd in samenwerking met alle 18 Eredivisieclubs, EA SPORTS™ en Endemol Shine Nederland. Voor de Eredivisie en de Eredivisieclubs is de E-Divisie een uniek platform om jongeren te bereiken en de betrokkenheid van bestaande fans bij hun club te vergroten.

"Binnen de Eredivisie zijn we al enige tijd bezig om een officiële eSports-competitie in Nederland op te zetten", vertelt Alex Tielbeke, directeur van de Eredivisie CV. "We zijn verheugd dat we dit nu samen met EA SPORTS, Endemol en de clubs kunnen organiseren. De E-Divisie zien wij als een uitbreiding op het bestaande voetbalaanbod, waarbij we ons nog meer toe kunnen leggen op jongeren. Voor de clubs is het een mooi platform om de betrokkenheid van fans te vergroten en gezamenlijk nieuwe content te genereren. Daarnaast zal de E-Divisie op termijn gaan zorgen voor een nog mooiere beleving van Eredivisie voetbal in een stadion."

Wereldwijd uniek aan de structuur van de E-Divisie is dat alle 18 eSporters officieel deel uitmaken van de Eredivisieclubs. Dit voetbalseizoen zijn de Eredivisieclubs een zoektocht gestart naar een eSporter, die hun club gaat vertegenwoordigen in de E-Divisie. Over ruim drie weken mogen zij zich voor het eerst gaan bewijzen: op maandag 6 februari vindt de eerste aftrap van de E-Divisie plaats. Zondag maakt FC Utrecht bekend wie de allereerste eSporter wordt van de FC uit de Domstad.

Europese kampioenschappen
In 17 speelrondes wordt beslist welke club en gamer zich de eerste landskampioen van de E-Divisie mag noemen. De kampioen in FIFA 17 wint de felbegeerde kampioenschaal en wordt namens de E-Divisie afgevaardigd voor de EA SPORTS FIFA 17 Ultimate Team™ Championship Series. Daar gaat de landskampioen het in Europees verband opnemen tegen eSports-kampioenen uit andere landen, zoals Frankrijk. Bij winst stroomt de eSporter vervolgens door naar het wereldkampioenschap, waar hij of zij zich kan meten met de beste FIFA 17-gamers in de wereld.

Unieke kans
Voor EndemolShine Nederland, producent van onder meer FOX Sports Eredivisie, is de productie van de E-Divisie een unieke kans. Jurian van der Meer, commercieel directeur bij EndemolShine Nederland: "Het produceren van content voor verschillende platformen past geheel in onze huidige strategie en wij hebben hierin zowel op het gebied van sport als online gaming de nodige expertise opgebouwd. In deze samenwerking komt dit alles bij elkaar en we kijken er dan ook naar uit om van de E-Divisie een groot succes te maken."

Officiële lancering op 1 februari
De officiële lancering van de E-Divisie vindt plaats op woensdag 1 februari 2017. Dan wordt onder andere bekend welke gamers aan de E-Divisie deelnemen, waar de wedstrijden uitgezonden worden en hoe game- en voetballiefhebbers zelf onderdeel kunnen worden van de E-Divisie. Alle ontwikkelingen rondom de E-Divisie volg je op DEZE SITE.