FC Utrecht O17 heeft zichzelf ernstig tekort gedaan op bezoek bij Ajax op De Toekomst. 12 Minuten voor tijd leidde de ploeg van trainer Ruud Heus nog comfortabel met 0-2 en waren er goede kansen op 0-3. Ajax kon er maar één keer iets gevaarlijks tegenover stellen, maar toen redde keeper Fabian de Keijzer katachtig. Echter vanaf die twaalfde minuut voor tijd ging het mis voor de Utrechters: een vrije trap werd ingebracht en daar waar de organisatie verdedigend tot dan toe prima had gestaan, kon de lange Sven Botman nu vrij inkoppen en zo de aansluiting voor Ajax verzorgen.

En nog geen twee minuten later was de gelijkmaker daar, toen keeper Fabian de Keijzer onder een voorzet vanaf rechts heen ging en de bal bij de tweede paal werd binnen gekopt. En nog was het voor Ajax niet gedaan, want binnen de minuut kwam het op voorsprong, al had dit doelpunt vanwege buitenspel, zo bleek ook uit de beelden, moeten worden afgekeurd.

Utrecht deed er daarna nog alles aan om een zeker verdiend punt mee terug naar de Domstad te nemen, maar het mocht niet zo zijn. Zuur voor FC Utrecht, want het kon terugzien op een prima eerste helft waar Ajax weliswaar een veldoverwicht had, maar waarin de organisatie bij Utrecht prima stond en het af en toe gevaarlijk kon counteren. Één van die counters leverde na een kwartier een strafschop op, die door Dino Janssen werd benut. Ajax kon er eigenlijk geen kans tegenover stellen.

En ook in de tweede helft ging Utrecht door op de voor rust ingeslagen weg. Na 10 minuten zette Dino Janssen goed door en zorgde voor de 0-2. Opmerkelijk genoeg veranderde Ajax daarna hun strijdwijze, bracht de lange Sven Botman in en ging wat meer de lange bal hanteren. Utrecht leek de wedstrijd halverwege de tweede helft te beslissen, maar het doelpunt van Dereck Darkwa werd vanwege vermeend buitenspel afgekeurd. Darkwa had later alsnog de 0-3 op de schoen, maar op wonderbaarlijke wijze verdween de bal niet in het Ajax doel.

“Ja dan was de wedstrijd beslist geweest”, aldus een balende trainer Heus, “en nu gaven we het binnen vier minuten weg. En dat de winnende ook nog eens buitenspel was is helemaal balen. En dan ga je met een kater de bus in, ondanks dat ik van mijn ploeg gedurende het grootste deel van de wedstrijd heb genoten. ” A.s. dinsdag 31 januari kunnen de Utrechters wellicht revanche op zichzelf nemen, als de volgende wedstrijd zich al aandient. Om 17.00 uur is dan Vitesse op Zoudenbalch de tegenstander.