Prachtige mijlpaal voor middenvelder Ayoub

17 december 2016
Jeugdproduct Yassin Ayoub (22) speelt vandaag (zaterdag) zijn 100ste Eredivisiewedstrijd in dienst van FC Utrecht.
Een prachtige mijlpaal vandaag voor Yassin Ayoub. De 22-jarige jeugdinternational, die zijn opleiding genoot bij FC Utrecht en in 2012 vanuit de academie doorstroomde naar de selectie, speelt straks (zaterdag) in Kerkrade tegen Roda JC Kerkrade de 100ste Eredivisiewedstrijd in zijn loopbaan; ook meteen zijn 100ste voor FC Utrecht.

In het seizoen 2012/2013, om precies te zijn op 27 januari 2013, maakte Ayoub als invaller zijn debuut in de hoofdmacht van FC Utrecht. Dat deed de middenvelder in een thuiswedstrijd tegen Willem II.

Ook de optredens 2, 3 en 4 van Ayoub in FC Utrecht 1 kwamen via een invalbeurt tot stand. Maar vanaf speelronde 3 van het seizoen 2013/2014 was de balvaardige Amsterdammer vrijwel geen moment meer uit de ploeg weg te denken. Invallen deed hij sindsdien nog maar 2 keer.

In 99 Eredivisieduels in Utrechtse dienst klokte Ayoub, die met Oranje Onder 17 Europees Kampioen werd in 2011, liefst 8064 speelminuten; een gemiddelde van dik 81 minuten per optreden.

'Goed eten, voldoende slaap pakken'
“De gym, daar kun je me tegenwoordig vaak in vinden. De slotfase van vorig seizoen moest ik aan me voorbij laten gaan vanwege een blessure. Op hét cruciale moment was ik geblesseerd. Dat heeft me aan het denken gezet”, liet Ayoub onlangs optekenen in FC Utrecht’s wedstrijdmagazine FC Today, editie FC Utrecht - Feyenoord. “De knop moest om. Kijk, je kunt een blessure nooit helemaal uitsluiten. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je lichamelijk topfit bent, dat het dáár nooit aan ligt. Als je dan toch een blessure oploopt, kun je jezelf niets verwijten. Dat ik vorig jaar de eindfase van het seizoen miste, inclusief de bekerfinale en de play-offs, heeft me pijn gedaan. Je gaat dan de bron zoeken, kijken naar jezelf. Goed eten, voldoende slaap pakken; al is dat soms lastig met twee jonge kinderen. Maar dat kun je dan compenseren door topfit te zijn. Pavel Nedved, die de meesten vast wel zullen kennen van Juventus, zei ooit: ‘Ze kunnen me op techniek pakken, ze kunnen me voorbij spelen, maar ik kom tien keer terug. Op conditie pakt níemand mij.’ Na elke training ging hij aan de slag, loopjes maken. Ryan Giggs, hetzelfde verhaal! Die speelde gewoon Champions League-voetbal als 38-jarige. Dat kan alleen als je lichamelijk topfit bent.”

'Je wilt alles meemaken'
Ayoub vervolgde: “Tegenslag, zoals ik vorig seizoen had, moet niet tégen je werken. Je moet het in je voordeel gebruiken. Die pijn die ik toen voelde, die wil ik niet nog een keer voelen. Je wilt alles meemaken, van het begin tot het eind. ‘Voetballers hebben een luizenleventje’, hoor ik mensen weleens zeggen. Echt niet! Je moet er veel voor laten om te komen waar je nu bent, en je moet er nóg meer voor laten om verder te komen. Dat is mijn overtuiging. Denk jij dat Cristiano Ronaldo na een wedstrijd even langs de Mac rijdt? Natuurlijk niet! Die is dan al meteen bezig met de volgende wedstrijd. Als je er alles voor doet en laat, voel je je fitter. Ik merk het nu ook. Je kunt dan echt losgaan in het veld. Ik zit in een goeie flow. Ik wil zo doorgaan en belangrijk blijven voor het team.”