Prestatief doen we het goed. “Acht van de tien teams spelen volgend seizoen, zoveel is nu al zeker, op het hoogste niveau”, stelt Lee vast. “Alleen FC Utrecht O13 en O15 moeten dat nog zien te realiseren, maar staan stabiel op een veilige plaats in hun landelijke competitie, welke na de winsterstop door loopt. De bovenbouwteams O17 en O19 gaan bovendien na de winterstop in de zgn. kampioenspoule spelen. Dit is, gezien ons profplan, een goede zaak. We kunnen ons dan meten met andere topopleidingen. Dit is mede knap, omdat dit maar door enkele clubs is gerealiseerd, te weten Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en dus FC Utrecht. Zo hebben we voor iedere leeftijd een goede, leerzame competitie”, vervolgt Lee.
 
De resultaten van de diverse jeugdteams van FC Utrecht zijn tot op heden als volgt:
FC Utrecht O19: Zevende plaats (plaatsing kampioenspoule)
FC Utrecht O17: Achtste plaats (plaatsing kampioenspoule)
FC Utrecht O16: Vierde plaats (gesloten competitie)
FC Utrecht O15: Zevende plaats (landelijke competitie)
FC Utrecht O14: Eerste  plaats (gesloten competitie/ promotie naar een hogere poule)
FC Utrecht O13: Achtste plaats (landelijke competitie)
FC Utrecht O12: Twin Games, 3e plaats (plaatsing kampioenspoule)
FC Utrecht O11: Twin Games, 5e plaats (herindeling)
FC Utrecht O10: Twin Games (stand n.v.t.)
FC Utrecht O9:   Twin Games (stand n.v.t.)
 
Maar, nuanceert Lee: “prestaties zijn belangrijk, maar niet het voornaamste bij de teams onder de bovenbouw. Daar is het voornaamste het aanleren van de FC Utrecht-speelwijze en vooral de individuele ontwikkeling van de spelers, dit gaat soms ten koste van het resultaat. Maar het is uiteraard wel van waarde dat de talenten op het hoogste competitieniveau opgeleid worden. Naast het eerste elftal acteert ons beloften team Jong FC Utrecht ook op het hoogste niveau, hetgeen een fantastische leerschool is als verlengstuk van de opleiding. Hier vinden we dan ook een aantal talentvolle A- junioren in, die vroegtijdig zijn doorgeschoven. Op het hoogste niveau moeten spelers zich een hogere intensiteit eigen maken en hun talent daarop aanpassen en door ontwikkelen. Hiermee is de stap naar nog een hoger team weer gemakkelijker te zetten. Om deze reden schuiven we bij de overige teams ook een aantal talentvolle spelers naar een hoger team en/of laten we deze aldaar meetrainen.”.
 
Veel talent
Volgens Lee herbergt de FC Utrecht Academie op dit moment veel talentvolle spelers. “We zien in iedere selectie spelers die het potentieel hebben om het eerste elftal te halen. Er komt dus veel talent voor de toekomst aan. Daarnaast zijn we in alle Nationale selecties met een aantal van onze talenten vertegenwoordigd. Het aantal spelers dat dit seizoen al een bijdrage aan het eerste elftal heeft geleverd is goed aanwezig. Spelers als Bart Ramselaar, Sofyan Amrabat, Sean Klaiber, Yassin Ayoub, Gyrano Kerk en Giovanni Troupée zijn het recente voorbeeld dat jeugdspelers, die bij FC Utrecht zijn opgeleid, de kans krijgen en van waarde zijn. Dit zegt in positieve zin veel over het huidige beleid van FC Utrecht, de trainers van het 1e elftal die dit durven te doen, spelers weten in te passen en de kwaliteit van onze jeugdopleiding welke deze talenten aanleveren. Voor een ieder die hieraan bijdraagt een enorm compliment.
 
Zeer tevreden
“Al met al ben ik zeer tevreden over de ontwikkeling van de jeugdopleiding en in het bijzonder over het ontwikkelen van de talenten in alle teams”, sluit Lee af. Maar ook over de aantrekkelijke en leerzame competities die na de winsterstop weer van start gaan. Ik kan dus tevreden terugkijken op de eerste seizoenshelft en is het nu even tijd voor een welverdiende winterstop.
 
Ik hoop u bij de hervatting van de competitie in januari weer langs de lijn te mogen begroeten en wens een ieder hele fijne feestdagen toe en een sportief en gezond 2017”.
 
Henny Lee
Hoofd Opleidingen