Utrecht op weg naar een rookvrije generatie

07 november 2016
Bijzondere suggesties tijdens aftrap van platform 'Utrecht op weg naar een rookvrije generatie'.
FC Utrecht belegde onlangs, samen met Zorg van de Zaak, UMCU, Pharos, Stichting Ik Stop Ermee en de Hartstichting namens de Alliantie Nederland Rookvrij, een bijeenkomst in Stadion Galgenwaard voor bestuurders en beleidsadviseurs van sportverenigingen, onderwijs- of zorginstellingen en ondernemingen gevestigd in Utrecht. Ook kinderen waren van de partij en dat leverde bijzondere suggesties op. 

‘De spelers van FC Utrecht zouden plaktatoeages met anti-rookteksten op hun armen moeten plekken. Zo ziet iedereen hoe slecht roken voor je is’, suggereerde één van de aanwezige kids in Stadion Galgenwaard bij de bijeenkomst die gold als de aftrap van het platform ‘Utrecht op weg naar een rookvrije generatie’. Dat platform staat voor een Utrecht waar kinderen beschermd worden tegen tabaksrook en tegen de verleiding om zelf te gaan roken. ‘Stadion Galgenwaard moet rookvrij worden, want roken stinkt’, vertelde een ander kind.

Workshops
FC Utrecht heeft in dat kader zelf alvast de eerste stap gezet met de introductie van een rookvrij familievak in Stadion Galgenwaard. De club deelde tijdens de bijeenkomst ervaringen en ambities met de toehoorders. Algemeen Directeur Wilco van Schaik van de Utrechtse Eredivisionist ging in gesprek met een aantal genodigden over hun visie op, en bijdrage aan, de rookvrije generatie. Zorg van de Zaak, UMC Utrecht en de Hartstichting verzorgden bovendien workshops. 

De handen ineen
Vorig seizoen sloegen FC Utrecht en hoofdsponsor Zorg van de Zaak met betrekking tot dit thema al de handen ineen rondom het landelijke Stoptober-initiatief. De aftrap van ‘Stoptober, 28 dagen niet roken!’ werd door staatssecretaris Van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport toen al symbolisch verricht in Stadion Galgenwaard, voorafgaand aan de Eredivisiepartij tegen Vitesse. 

‘Waardevolle contacten gelegd’
De Stoptober-campagne was een doorslaand succes. De bijeenkomst die onlangs in Stadion Galgenwaard werd belegd, gaat eveneens als zeer geslaagd de boeken in, aldus Miriam Diekman, Directeur Klantrelaties van Zorg van de Zaak. “De tijd vloog voorbij. Er zijn waardevolle contacten gelegd en die nemen we mee naar een volgende bijeenkomst. Tijdens deze eerste meeting is de basis gelegd voor het platform ‘Utrecht op weg naar een rookvrije generatie’.”