Lang tijd om te genieten van de bekeroverwinning op FC Twente heeft FC Utrecht niet. Zondag wacht namelijk alweer de volgende partij. Sparta Rotterdam is die dag in Stadion Galgenwaard de tegenstander van de Domstedelingen. FCUtrecht.nl blikt met trainer/coach Erik ten Hag vooruit op het duel met de Kasteelclub.

Moraal. Een wielerterm die in voetballand ook weleens wordt gebruikt. Kijkend naar het effect van de bekerzege op FC Twente, dan kun je stellen dat die naast een ticket voor de tweede ronde van de KNVB Beker ook een boost van het moraal opleverde. “Hier hikten we tegenaan”, doelt trainer/coach Erik ten Hag over de eerste zege van het seizoen. “We hadden die kunnen pakken in Heerenveen, in Zwolle tegen PEC en in feite tegen PSV al. Dat lukte telkens net niet, gisteravond in Enschede slaagden we er wél in.”

‘Dat is gogme’
“Een ploeg heeft bevestiging nodig”, vervolgt Ten Hag. “Gisteravond zag ik goede aanzetten in de manier van spelen. De juiste scherpte was aanwezig. Dat kwam tot uiting bij de goal, de 1-2.” Daar waar de spelers van FC Twente bij een inworp even niet stonden op te letten, waren Giovanni Troupée – de ingooier – en Sébastien Haller – degene die de bal ontving – juist wél alert. Troupée gooide, Haller dribbelde, passeerde tegenstanders en schoot raak. “Scherpte is een containerbegrip. Maar dát, die situatie, dát is scherpte. Het moment herkennen. Dat is gogme.”

Ruiter’s topredding
En dat is uiteindelijk bepalend voor de partij geweest. Net als die ene supersave van Robbin Ruiter op een inzet van Yaw Yeboah. “Dat is eigenlijk een goal, maar Robbin houdt de bal tóch tegen. Een onmogelijke bal.”

‘Daarmee dwing je het geluk af’
Nee, en dan die sprint – dé sprint – van Richairo Zivkovic. FC Twente is de aanvallende partij. Met elf man belegeren de Tukkers de goal van FC Utrecht. Op de rand van het vijfmetergebied van FC Utrecht zet Zivkovic zijn spurt in. De spits beoogt dan al dat de bal wel eens de diepte in gespeeld kan worden. Dat gebeurt. Tukker Mateusz Klich doet een poging de aanvaller bij te houden, maar is kansloos. Zivkovic is sneller, fitter, scherper. En schuift de bal binnen: 1-3, beslist. “Het is goed dat hij er twee maakt. Die eerste treffer was wat fortuinlijk, maar zijn loopactie was goed. Daarmee dwing je het geluk af.”

Punten
Het midweekse bekersucces moet zondag een vervolg krijgen in competitieverband. Die middag komt Sparta Rotterdam op bezoek in Stadion Galgenwaard. “We hebben in de wedstrijd van gisteren een stap gemaakt. Die moeten we uitbreiden. De krachten die in de ploeg vrijkwamen in het duel met FC Twente, moeten elke wedstrijd aanwezig zijn. We hebben nog te weinig punten, te weinig rendement. De eerste driepunter van het seizoen, die moeten we pakken.”