Moeizame bekerwinst FC Utrecht O19

28 augustus 2016
Drie doelpunten Nick Venema.
Vandaag heeft FC Utrecht O19 het zich onnodig moeilijk gemaakt in de 1e ronde van het bekertoernooi. Tegen Brabant United werd het uiteindelijk 1-3 en dus bekeren te Utrechters verder, maar de manier waarop deed de wenkbrauwen wat fronsen.

Op basis van het aantal doelrijpe kansen in het 1e bedrijf zou de ruststand 1-4, of misschien 2-5 moeten zijn. Maar dat was niet het geval. Het stond 1-1 en dat had de Utrechtse ploeg volledig aan zichzelf te danken. Na in de 20e minuut op voorsprong te zijn gekomen dank zij een benutte penalty van Nick Venema (Louk Dekkers werd onreglementair gestuit in het 16 meter gebied), gaf de ploeg vlak voor het rustsignaal van de matig fluitende arbiter van Griensven de voorsprong uit handen. Een onnodig weggegeven vrije trap aan de rechterkant werd ingeschoten en belandde in een carambole tegen de arm van een Utrechtse verdediger. De strafschop werd benut door Kevin Felida.

De rust benutte trainer Wijnands door de mogelijkheden aan te geven en accenten te benadrukken. Die boodschappen waren jammer genoeg niet direct in het veld terug te zien. Brabant United rook haar mogelijkheden en zette meteen na rust aan voor een klein offensief. Dat duurde zo'n 10 minuten en daarna was ook dat voorbij, zodat Utrecht zich kon herpakken. En dat deed het ook, getuige enkele goede kansen in die fase van de wedstrijd. Een keerpunt in de wedstrijd was de domme rode kaart voor Ruben Hoogenhout wegens haken van de tegenstander zonder dat er een bal in de buurt was.

Met nog ruim een half uur te spelen rechtte de Utrechters de rug en konden ze stand houden, ofschoon dat bij vlagen moeizaam ging. Want de thuisploeg dacht dat er wat te halen viel en deed er een schepje boven op. Daarmee waren zij zo in de weer dat er ruimte ontstond. Ruimte die door de tien van FC Utrecht uitstekend werd bespeeld. Tot twee maal toe stuurde Gabriel Culhaci Nick Venema diep weg. En tot twee keer toe wist Venema op zijn geheel eigen wijze toe te slaan. Daarmee was de wedstrijd binnen 3 minuten in Utrechts voordeel gekanteld. En zo bleef het ook. Er volgde nog wel een hectische slotfase, maar daar kwam FC Utrecht goed doorheen.

Trainer Robert Wijnands:"Ondanks het verloop van de 1e helft ben ik een tevreden trainer, want ondanks het ondertal gedurende ruim een half uur was het team in staat om het Brabant United de wil op te leggen. Uit ervaring weten we dat dit niet eenvoudig is. Toch lukte het en dat stemt tevreden. Ook na de rode kaart hebben we het hoofd er bij gehouden en dat betaalde zich dubbel en dwars uit."

Brabant United O19 - FC Utrecht O19 1-3 (Nike Cup)
0-1 20. Nick Venema (p)
1-1 44. Kevin Felida (p)
1-2 78. Nick Venema
1-3 81. Nick Venema

FC Utrecht O19
Jordi Haneveld, Nick Lim, Ruben Hoogenhout, Junior van der Velden (46. Dehninio Muringen), Gabriel Gulhaci, Louk Dekkers, Ronaldo Lima Duarte Lopes (70. Vinicius Cardoso Loureiro), Shayne Pattynama, Nick Venema (85. Khalid Khajouli), Rayan el Azrak (70. Nadir Achahbar), Virgil Smith.