De beloftenploeg van FC Utrecht trok vanavond (vrijdag) aan het kortste eind in de Achterhoek. De Graafschap was met 3-1 te sterk voor het talententeam uit de Domstad, dat door een doelpunt van debutant Serhat Cakmak nog wel op voorsprong kwam.

Natuurlijk; als je met 3-1 verliest, dan is dat balen. Dan stap je met de pee in je lijf van het veld af, als speler van Jong FC Utrecht in Doetinchem. Dan had je willen winnen van De Graafschap; titelkandidaat of niet. Dan besef je: je staat met lege handen. En zie je in: dat had best anders kunnen zijn.

Leerschool
Het kan zomaar eens leergeld zijn dat Jong FC Utrecht betaalt in de Achterhoek. Een les, een harde? Ja. Maar dat is juist waarom het zo fijn is dat de beloftenploeg van de Utrechters in de Jupiler League speelt. Profvoetbal. Grote-mannen-gebeuren. Fouten? Afgestraft worden ze, genadeloos!

Sfeervol
Dat is wat Jong FC Utrecht overkomt tijdens de derde speelronde van het seizoen. In een uitermate sfeervolle Vijverberg, waar ruim 8.500 mensen de tribunes bevolken, worden de fouten die het team van trainer/coach Robin Pronk maakt door De Graafschap optimaal benut.

Pingels
Tot twee keer toe wijst arbiter Ingmar Oostrom naar de stip. Een keer voor een overtreding op Andrew Driver (voor rust) en een keer halverwege de tweede helft, vanwege een handsbal in de zestien. Piotr Parzyszek benut ze beide keren. De eerste bal nog via de handen van keeper Thijmen Nijhuis, de tweede feilloos.

Drie keer raak
Het zijn cruciale goals. De eerste goal van de Pool is de gelijkmaker. De derde die hij maakt is de treffer waarmee hij De Graafschap de relatief comfortabele marge van twee doelpunten bezorgt (3-1). Tussendoor zorgt de goalgetter zelf ook nog voor de 2-1. Die maakt hij een paar minuten na de rust, na goed voorwerk van Alexander Bannink.

Openingstreffer
Het openingsdoelpunt van de avond wordt gemaakt door Serhat Cakmak. De middenvelder, die zijn eerste speelminuten van het seizoen maakt, joekelt vanaf een meter of twintig de bal prachtig in het door oud-speler van FC Utrecht Filip Bednarek verdedigde doel. En zet daarmee het Utrechtse beloftenteam op voorsprong, niet eens onverdiend, halverwege de eerste helft: 0-1.

Verschil
Het verschil? Je kunt stellen dat het letterlijk en figuurlijk vanaf de penaltystip wordt gemaakt. Die twee pingels betekenen namelijk het verschil tussen 1-1 of 3-1. Het verschil tussen winst en verlies. Waar Jong FC Utrecht eerder deze week bij een 1-1 stand vlak voor tijd een penalty miste en zo twee punten liet glippen, pakken de Superboeren de elfmeters dankbaar aan en vormen ze de basis voor de Achterhoekse driepunter. Dat is het verschil tussen genadeloos zijn, en dat niet zijn. Dat is misschien wel de allerbeste les voor Jong FC Utrecht deze week.

Maandag weer aan de bak
Lang de tijd om te herstellen van het duel met titelkandidaat De Graafschap heeft Jong FC Utrecht niet. Maandag wacht alweer de volgende uitdaging op de ploeg van trainer/coach Robin Pronk. Die dag komt RKC Waalwijk op bezoek in Stadion Galgenwaard, waar om 20.00 uur wordt afgetrapt. Er is vrije verkoop voor het duel met de Brabanders, die na jarenlang in de Eredivisie te hebben gespeeld nu voor het derde seizoen op rij in de Jupiler League uitkomen.

De Graafschap - Jong FC Utrecht 3-1 (1-1)
22. Serhat Cakmak 0-1
36. Piotr Parzyszek (strafschop) 1-1
48. Piotr Parzyszek 2-1
66. Piotr Parzyszek (strafschop) 3-1

Toeschouwers: 8.514.

Gele kaarten: Dean Koolhof (De Graafschap), Serhat Cakmak en Junior van der Velden (beiden Jong FC Utrecht).

Scheidsrechter: Ingmar Oostrom.

Opstelling De Graafschap:
Filip Bednarek; Nathaniel Will, Tim Keurntjes, Sven Nieuwpoort, Jan Lammers; Lion Kaak, Andrew Driver, Mark Diemers; Dean Koolhof (71. Marlon Versteeg), Piotr Parzyszek (87. Aron de Koning), Alexander Bannink (83. Aleksandar Jankovic).

Opstelling Jong FC Utrecht:
Thijmen Nijhuis; Ali Ulusoy, Junior van der Velden, Jelle de Lange, Tim Brinkman (34. Bram van Eijk); Rick van der Meer, Serhat Cakmak (63. Hamza Boukhari), Rodney Antwi, Sylla Sow; Dani van der Moot (73. Rodney Sneijder), Kristoffer Peterson.