David Jensen: de zevende Deen van FC Utrecht

29 juli 2016
Welke zes voetballers uit Denemarken hem voorgingen? Een overzicht.
Niet lang nadat FC Utrecht via Twitter de komst van de Deense doelman David Jensen wereldkundig maakte, volgde gisteren (donderdag) een bericht uit Denemarken. Het was Francis Dickoh. ‘Fed club, godt valg!’ Twitterde Dickoh. ‘Grote club, goede keuze!’, complimenteerde hij FC Utrecht én Jensen. Daarmee zijn twee van de inmiddels zeven FC Utrecht-voetballers uit Denemarken genoemd.

De eerste Deen die het FC Utrecht-shirt aantrok, was John Steen Olsen. Hij trad op 19 augustus 1970, tijdens de allereerste wedstrijd van FC Utrecht, aan in De Kuip. Om vervolgens nóg 147 wedstrijden voor FC Utrecht te spelen, waarvan 135 als titularis. Steen Olsen was niet alleen de eerste Deen van FC Utrecht, ook de meest scorende. Verdeeld over vijf seizoenen maakte hij 28 goals.

Een doelman uit Denemarken? Ook wat dat betreft heeft David Jensen niet de primeur. Jørgen Henriksen wél. Hij stond in januari 1971 voor het eerst onder de FC Utrecht-lat. Henriksen speelde verdeeld over zes seizoenen liefst 154 wedstrijden voor de Utrechters en is de Deen met de meeste speelminuten namens de club: 13.736 stuks.

Francis Dickoh, de man die gistermiddag zo snel was op Twitter met het feliciteren van zowel FC Utrecht als Jensen, droeg vier seizoenen het rood-wit van FC Utrecht. Hij speelde 106 wedstrijden voor de club. Scoren deed-ie ook: zes keer.

Met zeven doelpunten op zijn FC Utrecht-teller doet Michael Silberbauer het nét even wat beter dan Dickoh. Silberbauer had daar drie seizoenen en 113 wedstrijden voor nodig.

Morten Skoubo’s productie in dienst van de Domstedelingen bleef beperkt tot één treffer. De aanvaller kwam, verdeeld over veertien wedstrijden, 851 minuten in actie voor FC Utrecht.

Dat zijn er iets meer dan Kevin Conboy, die tot gistermiddag de enige Deen in de huidige gelederen was. De verdediger heeft nu 679 speelminuten gemaakt namens de FC uit de Domstad, maar de kans dat dát aantal toeneemt, is natuurlijk groot. Want in tegenstelling tot Skoubo (gestopt), Silberbauer (gestopt), Dickoh (nu clubloos) en de reeds gestopte Henriksen en Steen Olsen speelt Conboy nog wél voor FC Utrecht.

De zevende Deen? Dat is dus David Jensen