Veertien feitjes over FC Utrecht - AZ

07 mei 2016
Een verfrissende duik in de statistieken in aanloop naar de wedstrijd van zondag.

De laatste zes edities van FC Utrecht – AZ werden telkens door één en dezelfde ploeg gewonnen: FC Utrecht. Van alle huidige Eredivisieclubs heeft FC Utrecht alleen tegen Willem II (acht thuiszeges op rij) een betere reeks staan.

AZ won in het seizoen 2008/2009 voor het laatst in Stadion Galgenwaard. In het seizoen dat de Alkmaarders kampioen van de Eredivisie werden, maakte Maarten Martens in Utrecht de enige goal van de partij (0-1).

FC Utrecht won vorig seizoen thuis met 6-2 van AZ. Willem Janssen, Mark Diemers, Kristoffer Peterson, Edouard Duplan en Sébastien Haller (2) scoorden toen voor FC Utrecht.

Haller. De naam is genoemd. Hij kan tegen AZ zijn vijftigste competitiewedstrijd voor FC Utrecht spelen. In de 49 partijen die hij tot nu toe speelde voor de Utrechters in de Eredivisie scoorde de Fransman 28 keer. Waarvan, voor de volledigheid, drie keer tegen AZ.

FC Utrecht moet met minstens drie doelpunten verschil winnen van AZ om de vierde plaats over te nemen van de Alkmaarders en zich zo te plaatsen voor Europees voetbal.

FC Utrecht heeft nog drie doelpunten nodig om honderd keer te scoren tegen AZ in de Eredivisie. Alleen tegen Roda JC Kerkrade (114), NAC Breda (110) en Sparta Rotterdam (109) maakten de Domstedelingen al meer dan honderd doelpunten.

FC Utrecht stond dit seizoen twee keer op de vierde plaats: na speelronde 24 en na speelronde 30.

Het laatste – en enige – seizoen waarin FC Utrecht eindigde als vierde? Dat was 1990/1991.

Vorig seizoen eindigde FC Utrecht op plaats 11 in de Eredivisie. AZ kwam toen trouwens uit op positie 3.

FC Utrecht’s Haller (7) en Ruud Boymans (5, net als NEC’s Christian Santos) maakten dit seizoen de meeste doelpunten in de laatste tien minuten van de wedstrijd. FC Utrecht is de club in Nederland die het vaakst in dat deel van de partij scoort: 18 keer tot nu toe.

AZ is met 44 goals de meest scorende ploeg na de winterstop in de Eredivisie.

Vincent Janssen is topscorer van de Eredivisie met 26 goals. De spits van AZ scoorde in de tweede helft van het seizoen al 20 keer.

De laatste AZ’er die topscorer van de Eredivisie werd, was Mounir El Hamdaoui in het seizoen 2008/2009. Kees Kist ging hem, als enige AZ’er, voor in de jaargangen 1978/1979 en 1979/1980.

Bij FC Utrecht staan Andreas Ludwig en Rico Strieder op scherp. Aan AZ-zijde staat Ridgeciano Haps op scherp.