FC Utrecht trekt in play-offs aan het kortste eind

22 mei 2016
FC Utrecht heeft vanavond (donderdag) met 1-1 gelijkgespeeld tegen Heracles Almelo. In het Polman Stadion namen de Heraclieden de leiding en trok na de pauze het team van trainer/coach Erik ten Hag de boel recht. Zondag is in Stadion Galgenwaard de return van de finale van de play-offs om Europees voetbal.
Kansen krijgt FC Utrecht diverse in het duel met de Heraclieden. Na zeven minuten denken de Utrechters zelfs op voorsprong te zijn gekomen als Willem Janssen na een vrije trap van Nacer Barazite de 1-0 tegen de touwen kopt. Hoewel de beelden doen vermoeden dat het een geldig doelpunt is, wordt de treffer afgekeurd wegens buitenspel. Geen goal.

Bednarek aan de bak
Het lijkt FC Utrecht niet eens zo veel te deren. De ploeg van trainer/coach Erik ten Hag gaat gedecideerd op zoek naar de openingstreffer, die ervoor kan zorgen dat het team op rozen zit. Daarvoor krijgt het kansen, maar benut worden die niet. Dat geldt ook voor de mogelijkheden die Heracles Almelo krijgt. Goed keeperswerk van Filip Bednarek is zo nu en dan nodig.

Bruns opent de score
Heracles Almelo loert op de ruimtes die er ontstaan als de Utrechters ten aanval trekken en maakt daarvan uiteindelijk gebruik. Uit een stilstaande fase nemen de Heraclieden halverwege de tweede helft de voorsprong. Thomas Bruns schiet een afvallende bal in en via een Utrechts been verdwijnt het speeltuig tegen de touwen (0-1).

Gladon countert naar de 0-2
Vanaf dat moment weet FC Utrecht dat het een doelpunt nodig heeft om op z’n minst verlenging af te dwingen in de finale van de play-offs om Europees voetbal. Die finale eindigt voor de Domstedelingen in mineur als op de counter Paul Gladon vijf minuten voor tijd genadeloos gebruik maakt van de ruimte die er is ontstaan. Vrij voor Bednarek knalt hij de 0-2 binnen. Heracles Almelo gaat Europa in, FC Utrecht blijft achter met lege handen.

Seizoen afgelopen
En zo komt er een even abrupt als weinig bevredigend einde aan een seizoen waarin FC Utrecht in zowel de competitie (AZ), het toernooi om de beker (Feyenoord) als de play-offs (Heracles Almelo) in een rechtstreeks duel met een directe concurrent om Europees voetbal aan het kortste eind trok. Voor alle betrokkenen zit er maar één ding op: de teleurstelling verwerken en met een rechte rug en goede moed het nieuwe seizoen in. Al lijkt dat misschien nu nog even heel ver weg.