Voor FC Utrecht wordt de competitie morgen (zaterdag) na een interlandbreak hervat met een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. In het Polman Stadion wordt om 18.30 uur afgetrapt. FCUtrecht.nl beschouwde met trainer/coach Erik ten Hag van de Utrechters voor op het duel in Almelo.

Voetbalseizoen 2015/2016 is aan de laatste fase begonnen. Morgen (zaterdag) gaat de bal na een week opgeborgen te zijn gebleven weer rollen in de Eredivisie. Zes speeldagen nog, dan is de eindstand bekend. Dan weet Nederland wie de nieuwe landskampioen is, wie afdaalt naar de Jupiler League en welke ploegen play-offs gaan spelen met als inzet plekken in respectievelijk de Europa League en de Eredivisie. En, last but not least, tegen die tijd is ook bekend welke ploeg de KNVB Beker wint.

Dynamiek
FC Utrecht strijdt op twee fronten nog mee; het team van Ten Hag staat in de finale van de KNVB Beker en bezet de vijfde plek in de Eredivisie. “Het gevoel is goed. We hebben op twee fronten perspectief. Wie had dat voor aanvang van dit seizoen gedacht?”, zegt Ten Hag. “Daar kun je eigenlijk alleen maar op hopen. Dit is prachtig. De dynamiek en de beleving die er ontstaan is, kan alleen maar het gevoel van mensen voor FC Utrecht versterken. De uitdaging is nu om dat perspectief te gaan verzilveren.”

‘Van de nood een deugd gemaakt’
Die uitdaging begint in het Polman Stadion, waar Heracles Almelo als tegenstander wacht. FC Utrecht trainde de voorbije dagen bij vv De Meern op een kunstgrasveld. “Van de nood hebben we een deugd gemaakt”, verklaart Ten Hag die keuze. “Als jij stelt dat onze trainingsvelden op dit moment niet zo goed zijn, dan is dat een understatement. Er wordt met man en macht aan gewerkt om ze zo goed mogelijk te prepareren, maar het is een structureel probleem. Dat kun je alleen verhelpen als je aan de bodemstructuur werkt. Goede trainingsvelden zijn belangrijk. Die zorgen ervoor dat je goed kunt werken aan je speelwijze en aan de ontwikkeling van het team en individuele spelers. Dat wij de afgelopen dagen bij vv De Meern hebben mogen trainen, is fijn. Het is natuurlijk even improviseren, het kost wat extra reistijd, maar we moeten vv De Meern en de gemeente Utrecht dankbaar zijn voor het feit dat we bij vv De Meern terechtkunnen.”

Aan de bak
All to play for, zouden ze in Engeland zeggen. “De kwaliteit van ons voetbal bepaalt of we de komende periode onze doelen realiseren”, stelt Ten Hag. “We moeten aan de bak, goed zijn. Iedereen die bij de ploeg en club betrokken is moet niet 99, maar de bekende 100 procent zijn.”

‘Iedereen wil deelgenoot zijn’
“Of de ploeg hongerig is? Natuurlijk! We hebben een jonge spelersgroep, met daarin enkele wat meer ervaren spelers. De meerderheid van het team is nog nooit in een situatie als deze geweest”, weet Ten Hag. “Iedereen wil hier deelgenoot van zijn. Dat motiveert. Ook mij, ja. Voor mij is het uitdagend om dat proces in goede banen te leiden. Ik heb al vaker gezegd: we hebben meer dan elf basisspelers bij FC Utrecht. Er worden keuzes gemaakt, ook voor het duel van morgenavond weer.”