Acht gemeenten in de provincie Utrecht werden deze week door FC Utrecht bezocht tijdens de eerste editie van het FC Utrecht en Zorg van de Zaak Provinciebezoek. Een verslag van het bezoek aan Utrecht.

FC Utrecht’s voetballers Yassin Ayoub, Nacer Barazite en Sofyan Amrabat. De perfecte personen zijn zij voor het bezoek aan basisschool Het Schateiland in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Ze kunnen hun ervaringen delen met allochtone ouders van veelal Marokkaanse afkomst. Ze hebben tal van raakvlakken met het gezelschap dat ze bezoeken. En voeren goede, waardevolle gesprekken.

Gezonde keuzes
Dat doen ze nadat dagvoorzitter Rob Koops en wethouder Paulus Jansen van de gemeente Utrecht het woord voeren. De vaders hebben tijdens een eerdere sessie al vragen voorbereid en vragen zich onder meer af hoe de FC Utrecht-voetballers omgaan met hun volle agenda. Is er nog ruimte voor rust? Hoe maak je gezonde, juiste keuzes? Hoe ga je om met ongewenst gedrag van de tegenpartij, of toeschouwers? En wat nu als je een talentvolle zoon hebt? Hoe ga je daar mee om?

Vaders zijn belangrijk
Dat Ayoub, Barazite en Amrabat juist met de vaders van de kinderen spreken, is belangrijk. Vaders zijn als toeschouwer, supporter en als opvoeder belangrijk voor kinderen bij bijvoorbeeld het sporten. Ze spelen een grote rol in de sportbeleving van hun kind. Voor, tijdens, na de wedstrijd én thuis.

Balletje trappen
De sessie wordt bijgewoond door onder meer de directie van Zorg van de Zaak en Geri Bonhof, voorzitter college van bestuur Hogeschool Utrecht. En wordt opgevolgd door een heerlijk potje pleintjesvoetbal met de kids van Het Schateiland. Die maken gretig gebruik van de kans om met Ayoub, Barazite en Amrabat een balletje te trappen en op de foto te gaan.

‘Spelers zijn rolmodellen’
Hannie Kuiken van JOGG Kanaleneiland is enthousiast over het bezoek van de FC Utrecht-delegatie. “Het bezoek van FC Utrecht aan Schateiland was een inspirerende uitwisseling met vaders over de invloed van ouders op de voetbalcarriere van hun kind en alles wat hierbij hoort, zoals school afmaken, een zwemdiploma, met tegenslagen omgaan, sportplezier hebben, zelfdiscipline, moeten presteren en nog veel meer”, aldus Kuiken, adviseur leefstijl en gezondheid. “Terugkijkend op hun eigen jeugd vonden de spelers support (of stimulans) en steun op een positieve manier van hun ouders erg belangrijk. Als rolmodel laten spelers zien dat voldoende slaap, gezond eten en drinken en een goede dagstructuur een basis is om goed te kunnen functioneren en mentaal veerkrachtig te kunnen zijn.”