Acht gemeenten in de provincie Utrecht werden deze week door FC Utrecht bezocht tijdens de eerste editie van het FC Utrecht en Zorg van de Zaak Provinciebezoek. Een verslag van het bezoek aan Vianen.

Nietsvermoedend staat-ie te gymen, zo tegen het einde van de ochtend. Mohamed, leerling van SBO De Brug in Vianen. En dan ineens: Ruud Boymans, Jeff Hardeveld en Chris Kum die zijn gymles onderbreken. Zijn idolen van FC Utrecht. Nog voordat Mohamed goed en wel weet wat ‘m overkomt, krijgt hij een shirt en een sjaal van z’n favoriete voetbalclub. En tovert Boymans een extra surprise tevoorschijn. De Donald Duck, de allernieuwste. Mohamed’s favoriete blad uit handen van zijn favoriete speler van zijn favoriete club. Het doet ‘m stralen van oor tot oor.

Dansje
Het is het slotstuk van een fijn bezoek aan Vianen. Eerder die dag is het FC Utrecht-gezelschap te vinden bij De Wegwijzer en De Voorhof. Daar wordt door dansschool Dancing4All met een – hoe kan het ook anders – dansje de dag geopend. In het bijzijn van de wethouders Frank Meurs en Marcel Verweij verdienen de ruim 350 meedansende leerlingen daarmee direct hun eerste stempel voor Fit4Kids.

Ayoub’s lievelingseten
Fit4Kids wordt door Sportservice Vianen in opdracht van de gemeente Vianen georganiseerd. Het programma stimuleert een gezonde leefstijl bij kinderen uit de basisschoolgroepen één tot en met acht. Bijvoorbeeld door lopend of fietsend naar school te komen, fruit te eten en mee te doen aan buitenschoolse sportactiviteiten. Maar ook door de lievelingsgerechten van de FC Utrecht-spelers Yassin Ayoub (Marokkaanse pannenkoek) en Boymans (zalmwrap) te eten. Het project levert bij veel kinderen (en hun ouders) structurele gedragsverandering op.

Huiswerk voor Kum
Na de swingende opening bezoeken de FC Utrecht-voetballers diverse klassen. De kinderen vuren in hoog tempo hun vragen af op de spelers. Damian maakt van de gelegenheid gebruik verdediger Kum te attenderen op zijn kwaliteiten en geeft de routinier van FC Utrecht huiswerk mee; of hij er toch eens voor zou kunnen zorgen dat er een keer een scout van FC Utrecht naar hem komt kijken bij v.v. Vianen.

‘Belangrijke positie in de regio’
“Ik waardeer het zeer dat FC Utrecht op deze wijze haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt”, vertelt wethouder Verweij. “Op deze wijze laten zij zien niet alleen oog voor de opleiding en het eerste elftal te hebben, maar te beseffen dat zij een belangrijke positie hebben in de regio.”